Skandalbolagets vd lämnar

First North-bolaget Prime Livings vd och storägare Jan Severa lämnar vd-posten. Bolaget har stämts av sina underleverantörer och byggförseningar kostar bolaget över 50 Mkr.

Prime Living som bygger och hyr ut modulbostäder till studenter har uppmärksammats för brister i sina lägenheter.

Bolaget har ett stort pågående projekt i Spånga utanför Stockholm som blivit försenat, något som bolaget flaggade för i maj och då uppskattade kostnaderna till maximalt 20 Mkr. På onsdagen tvingades bolaget erkänna att bygget i stället blir 58 Mkr dyrare än budgeterat.

Tidigare har Prime Living skyllt förseningarna på underleverantörer men nu kryper bolaget till korset och erkänner att det också handlar om att bolaget haft dålig styrning och kontroll:

”Kompetens och kvalitet måste höjas hos oss själva och våra samarbetspartners”, skriver bolaget i delårsrapporten.

Under andra kvartalet landade intäkterna på 13,4 Mkr, en ökning med 2 Mkr jämfört med samma period i fjol. Kassaflödet var minus 14,5 Mk och bolagets uthyrningsgrad var 76 procent.

Bolaget har, som Di tidigare rapporterat, under kvartalet stämts av en tidigare totalentreprenör som i första hand kräver 24 Mkr för arbete utfört i Spånga.

Tvisten är mycket infekterad, och entreprenören säger sig ha blivit hotad av tre välkända kriminella personer som krävt att han ska dra tillbaka sin stämning. När han inte böjt sig ska hans namnteckning ha förfalskats. 

Hotet är polisanmält och hos Stockholmspolisen pågår en förundersökning om misstänkt olaga tvång och urkundsförfalskning.

I samband med onsdagens rapport meddelar bolaget att grundaren och vd Jan Severa lämnar vd-posten och bara ska vara styrelseledamot. Han ersätts av konsulten Hans Sandén som blir inhyrd vd.

"Jan Severa fick ett mandat av Prime Livings styrelse att under ett år aktivt arbeta med att förstärka Prime Livings organisation och tillsätta en ny vd. Detta har Jan gjort enligt styrelsens önskemål och kommer därför enbart nu att fortsätta i sin roll som styrelseledamot i Prime Living", skriver ordförande Harald Bengtsson till Di.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?