Annons

Skandalbolaget går i graven

Historien kring luftslottet 24 Mas går mot sitt slut. Den 5 februari kommer bolaget att försättas i frivillig likvidation och hundratals småsparare får fortsätta undra vad som hände med deras pengar.

Bild:TT

Hösten 2012 rullades 24 Mas-skandalen upp. Cirka 900 småsparare hade med löften om börsnotering och miljardvärdering lurats att investera i en liten it-koncern som skulle ägna sig åt apputveckling.

Aktierna såldes av en anonym storägare baserad i Schweiz som köpt dem för småpengar i riktade nyemissioner.

När bubblan sprack drog alla inblandade öronen åt sig och 24 Mas har de senaste åren varit ett ständigt konkurshotat skal. Bolagets enda tillgång har varit 47 procent av aktierna i dotterbolaget 24 Solutions, ett it-bolag i Nacka som 2016 omsatte 43 miljoner och gjorde en förlust på 4 Mkr.

Bakom gardinerna har det pågått en maktkamp om 24 Solutions och nu har tydligen centralfigurerna i härvan kommit fram till en uppgörelse. 24 Mas har kallat till extra stämma den 5 februari där bolaget ska försättas i frivillig likvidation.

Det är styrelsen, som består av tre målvakter, som formellt kallar till stämman. Men den Wordfil med kallelsen som ligger på bolagets hemsida är upprättad av ”Knutte Knuttesson” på ”Ankeborg AB”.

När bolaget likvideras delas innehavet i 24 Solutions, värt 23 Mkr, ut till aktieägarna.

Enligt tillgängliga uppgifter innebär det att Richard Näsström, som 2010 sålde 24 Solutions till 24 Mas, och bolagen Winor och Stockhouse, registrerade i Panama respektive Brittiska Jungfruöarna, blir största ägare i Nacka-bolaget.

Spararna som investerat i 24 Mas lär få bråkdelar av 24 Solutions. De köpte aktier i 24 Mas för mellan 8 och 26 kronor, aktier som storägaren fått genom göra nyemissioner för 1 öre per aktie.

En svensk bosatt i Schweiz har pekats ut som huvudmannen i härvan, enligt tidigare uppskattningar har han och övriga runt bolaget tjänat uppemot en halv miljard kronor på att sälja aktier i luftslottet.

Ekobrottsmyndigheten har granskat 24 Mas-härvan men lade ner sin förundersökning 2013.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?