ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Skandalbolaget går i graven

  • Foto: TT

Historien kring luftslottet 24 Mas går mot sitt slut. Den 5 februari kommer bolaget att försättas i frivillig likvidation och hundratals småsparare får fortsätta undra vad som hände med deras pengar.

Hösten 2012 rullades 24 Mas-skandalen upp. Cirka 900 småsparare hade med löften om börsnotering och miljardvärdering lurats att investera i en liten it-koncern som skulle ägna sig åt apputveckling.

Aktierna såldes av en anonym storägare baserad i Schweiz som köpt dem för småpengar i riktade nyemissioner.

När bubblan sprack drog alla inblandade öronen åt sig och 24 Mas har de senaste åren varit ett ständigt konkurshotat skal. Bolagets enda tillgång har varit 47 procent av aktierna i dotterbolaget 24 Solutions, ett it-bolag i Nacka som 2016 omsatte 43 miljoner och gjorde en förlust på 4 Mkr.

Bakom gardinerna har det pågått en maktkamp om 24 Solutions och nu har tydligen centralfigurerna i härvan kommit fram till en uppgörelse. 24 Mas har kallat till extra stämma den 5 februari där bolaget ska försättas i frivillig likvidation.

Det är styrelsen, som består av tre målvakter, som formellt kallar till stämman. Men den Wordfil med kallelsen som ligger på bolagets hemsida är upprättad av ”Knutte Knuttesson” på ”Ankeborg AB”.

När bolaget likvideras delas innehavet i 24 Solutions, värt 23 Mkr, ut till aktieägarna.

Enligt tillgängliga uppgifter innebär det att Richard Näsström, som 2010 sålde 24 Solutions till 24 Mas, och bolagen Winor och Stockhouse, registrerade i Panama respektive Brittiska Jungfruöarna, blir största ägare i Nacka-bolaget.

Spararna som investerat i 24 Mas lär få bråkdelar av 24 Solutions. De köpte aktier i 24 Mas för mellan 8 och 26 kronor, aktier som storägaren fått genom göra nyemissioner för 1 öre per aktie.

En svensk bosatt i Schweiz har pekats ut som huvudmannen i härvan, enligt tidigare uppskattningar har han och övriga runt bolaget tjänat uppemot en halv miljard kronor på att sälja aktier i luftslottet.

Ekobrottsmyndigheten har granskat 24 Mas-härvan men lade ner sin förundersökning 2013.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies