1515
Annons

Skandalbolaget Falcon Funds polisanmäls

Historien om fondbolaget Falcon Funds är på väg att utvecklas till en av Sveriges största ekobrottshärvor. Av de 2,4 miljarder kronor som pensionsspararna hade investerat när fondavtalet sas upp har myndigheten hittills endast fått tillbaka 650 miljoner kronor.

Bild:TT

Totalt har 22.000 svenska pensionssparare placerat 2,7 miljarder kronor i det maltesiska fondbolaget Falcon Funds. När Pensionsmyndigheten i juni sa upp avtalet och la en säljorder på hela innehavet hade det redovisade värdet sjunkit till 2,4 miljarder kronor.

Falcon Fonds vägrade dock att genomföra säljordern och drog uppsägningen av avtalet inför domstol, men har förlorat i samtliga instanser där frågan har prövats. Nu har dock Maltas finansinspektion gett sig in i matchen och beordrade Falcon Funds att sälja alla fondandelar.

På torsdagen meddelade Pensionsmyndigheten att man fått tillbaka 650 miljoner kronor samt att man räknar med att snabbt få in ytterligare 250 Mkr. Därmed återstår fortfarande 1,5 miljarder kronor har investerat i illikvida tillgångar där det i dagsläget inte går att säkerställa att det finns något värde.

”Det som har hänt i Falcon-affären är mycket allvarligt. Det finns goda skäl att tro att det är brottslig verksamhet som ligger bakom det här”, säger Katrin Westling Palm, generaldirektör för Pensionsmyndigheten.

Än mer alarmerande är att efter att Pensionsmyndigheten sa upp avtalet i juni har den redovisade mängden illikvida tillgångar ökat från 300 Mkr till nuvarande 1,5 miljarder kronor.

”Det kan vara både innehav som har funnits tidigare som har kommit fram, men det är också nya innehav. Mönstret är att det är tillgångar som är svårgenomlysta och som vi bedömer som väldigt ovanliga i en UCITS-fond och direkt olämpliga i en PPM-fond”, säger Mikael Westberg, chefsjurist Pensionsmyndigheten.

Har Falcon Funds fördröjt processen för att kunna göra fler investeringar?

”Det är svårt att spekulera i. Vi kan konstatera att Falcons agerande har handlat om att dels slippa den redovisning som en inlösning innebär då man ser hur illa ställt det är och det går inte heller att utesluta att de har utnyttjat den här tiden för att göra ytterligare skadliga investeringar”, Mikael Westberg.

Enligt Mikael Westberg har Pensionsmyndigheten fått förstahandsuppgifter från en person som haft insyn i hur hela processen gått till.

”De uppgifterna visar att det här är en förslagen plan som har handlat om att tillgodogöra sig pensionsspararnas pengar. Bland annat som privat riskkapital”, säger Miakel Westberg.

Traditionellt sparande: Jämför räntor här (extern tjänst)

Vart har pengarna tagit vägen?

”Det vet vi inte och det är hela meningen med konstruktionen på de finansiella instrument som Falcon Funds har investerat i, att man inte ska kunna se vart pengarna tagit vägen”, säger Mikael Westberg.

Pensionsmyndigheten har nu lämnat in en polisanmälan till Ekobrottsmyndigheten, EBM.

”Vi kan bekräfta att en anmälan från Pensionsmyndigheten har inkommit till EBM, och man kan dra slutsatsen att det här rör sig om ett omfattande och komplext ärende", säger Katinka Wall, presschef på Ekobrottsmyndigheten.

Nästa steg är att en åklagare på EBM nu ska avgöra om det finns anledning att inleda en förundersökning.

"Sedan handlar det om att analysera vilka utredningsresurser som krävs, och det hoppas vi kunna göra så fort som möjligt", säger Katinka Wall.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?