Hoppa till innehållet

Annons

Skållhet ånga blåser bort coronan från Icas kundkorgar

KRISTINEHAMN.
Rykande het ånga har gjort Steamwash till ett växande företag i tiden. Rena kundkorgar och vagnar har dessutom aldrig varit så på tapeten som under den pågående pandemin.

”Vi får bort virus, bakterier och den synliga smutsen”, säger Robert Wakander, grundare, delägare och vd.

Steamwash mobila ångtvätt tvättar med sin virus- och bakteriedödande ånga som kan vara upp till 180 grader.
Steamwash mobila ångtvätt tvättar med sin virus- och bakteriedödande ånga som kan vara upp till 180 grader.Foto:Ida Thunberg

De använder inga kemikalier, bara ångan. Huvudinriktningen är att tvätta kundkorgar och kundvagnar åt butiker inom de största kedjorna över hela Sverige.

Bakom Steamwash finns barndomsvännerna Robert Wakander och Peter Larsson, som är uppvuxna i Kristinehamn där bolaget i dag har sitt huvudkontor.

Robert Wakander studerade miljövetenskap och hade sedan länge haft en dröm om att starta eget. 

”Jag såg en video på nätet med någon som tvättade bilen utomhus med ånga. Så jag började ta reda på mer och köpte lite utrustning”, säger Robert Wakander.

Han började åka hem till folk och tvätta bilar. Sedan tog han med sig kompisen Peter Larsson ut till golfbanor på helgerna och erbjöd biltvätt där. 

Efterfrågan och intresset började växa. Robert Wakanders lilla enskilda firma blev handelsbolag 2013 och aktiebolag 2015. Vid det laget hade även Peter Larsson gått in i bolaget.

Robert Wakander tror att det kan ha varit hans farmor som sådde ett frö någon gång i honom, under ett samtal om att hon tyckte att kundkorgarna i affären var så smutsiga. Och tekniken med ångtvätt fungerar likadant, oavsett om det är bilar eller korgar. 

”Biltvätt är dessutom en så prispressad bransch så det kändes bra att gå vidare mot andra saker”, säger Robert Wakander.

De kontaktade Ica Maxi i Kristinehamn som högg på erbjudandet direkt. 

”Intresset var stort från början och vi fick snabbt större avtal, med exempelvis Systembolaget, Coop Sverige och Ica centralt”, säger Peter Larsson.

Robert Wakander och Peter Larsson driver Steamwash.
Robert Wakander och Peter Larsson driver Steamwash.Foto:Ida Thunberg

Det visade sig att många butiker inte hade någon direkt rutin för att tvätta sina kundkorgar och vagnar. På sin höjd spolades och torkades de av hjälpligt av personalen ibland.

”Vi har förstått att det var vanligt att kundkorgarna byttes ut när de hade blivit för smutsiga, men det fungerar ju inte riktigt längre att göra så med tanke på miljön. Det går inte att hålla på att köpa nytt, även om kundkorgar är billigt för butikerna att köpa”, säger Robert Wakander.

Istället kommer nu Steamwash ut med sin mobila ångtvätt och tvättar med sin virus- och bakteriedödande ånga, som kan vara upp till 180 grader.

”Det är låg vattenförbrukning, en 20 literstank kan räcka en hel dag och det blir inget spill kvar. Vi använder inga kemikalier alls. Det är bara ångan”, säger Peter Larsson.

Många butiker har valt att ha tvätt en gång i månaden.

”Det vi har märkt under coronapandemin är att butikerna har beställt tvätt oftare och gärna visar upp på sociala medier att de har nytvättade korgar och kundvagnar. Det har blivit en del i deras marknadsföring, att det är rent och fräscht”, säger Peter Larsson.

Verksamheten har under åren utvecklats i takt med att kunderna har efterfrågat nya tjänster, till exempel att tvätta kyl, frys, pantkärl och skyltar.

”Då har vi gjort det och så har det blivit mer och mer”, säger Robert Wakander.

Ett annat ben har blivit service av kundvagnar, till exempel att smörja upp hjul. 

”Vi såg att man kan serva upp vagnarnas delar istället för att byta ut dem. Det förlänger livslängden och är bättre för miljön.”

Ett nyare ben är att Steamwash även säljer kundvagnar och kundkorgar sedan runt tre år tillbaka.

”Vi ville förnya oss, och bestämde oss för att börja importera kundkorgar och vagnar på egen hand. Det gör oss ganska unika i dag, att vi både säljer, tvättar och servar produkterna”, säger Robert Wakander.

”De kundkorgar vi tillverkar är av återvunnen plast. Det är spill från tillverkningsindustrin som har smälts ner.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera