1515

Skaffa dig morgonkoll: Börserna och nattens nyheter

God morgon! Få totalkoll inför fredagen med läget på Asienbörserna, det viktigaste ur agendan och nattens nyheter. 

Tokyobörsens Nikkei handlas upp 1 procent på fredagsmorgonen och ligger därmed på nivåer som inte setts sedan januari. Uppgången kommer efter att den japanska inflationen 0,9 procent i augusti, i linje med analytikernas förväntningar enligt en sammanställning från nyhetsbyrån Reuters.

Den japanska centralbanken meddelade under natten till fredagen att köpen av obligationer med löptider över 25 år kommer att minska. Den japanska yenen försvagas, ner 23 punkter mot dollarn.

Även de kinesiska börserna går starkt. På fastlandet ökar Shanghaibörsens kompositindex 1 procent medan Shenzhen är upp knappt 0,9 procent efter att fallit något i den inledande handeln. 

På andra sidan sundet är Hongkongs Hang Seng upp lika mycket. Hongkongdollarn har stärkts ordentligt under natten, upp 29 punkter mot dollarn vilket är den största ökningen under en enskild dag sedan början av 2016.

Sydkoreas Kospi 200 går relativt svagt och handlas upp 0,3 procent.

Uppgången i Asien kommer efter att storbolagsindex S&P 500 handlats upp till nya rekordnivåer i New York under torsdagskvällen. Även Dow Jones nådde nya rekordnivåer för första gången sedan januari.

Tordagskvällens uppgång i New York och återhämtningarna i Asien, inte minst Kina, tolkas som att marknaden tar den senaste omgången tullar i handelskriget mellan USA och Kina med ro.

"Vi måste se hur mycket tullarna kommer att skada Kinas export. Men det kommer sannolikt att dröja till tidigt nästa år innan vi ser det i hårda data", säger Nobuhiko Kuramochi, chefsstrateg på Mizuho Securities, till nyhetsbyrån Reuters.

Tre saker att hålla koll på i dag:

• På fredagen håller både Com Hem och Tele 2, med avgående vd:n Allison Kirkby, extrastämmor för att godkänna den föreslagna fusionen mellan bolagen. Fusionen väntas vara slutförd under fjärde kvartalet och Com Hems vd Anders Nilsson ska leda det sammanslaga bolaget.

• Norska Tomra, som är en ledande tillverkare av pantmaskiner för burkar och flaskor, har varit en riktig succé de senaste åren. Bara i år är aktien upp 42 procent. På fredagen håller bolaget kapitalmarknadsdag för att ge en lägesuppdatering och staka ut framtiden.

• Fastighetsbolaget Castellum delar ut två gånger per år. På fredagen skiljs årets andra utdelning på 2,65 kronor per aktie av. Totalt uppgår utdelningen till 5,30 kronor. I och med att aktien klättrat har direktavkastningen sjunkit till 3,2 procent.

Nyheter från natten och morgonen:

• Nike steg 1,1 procent efter en analys av bolagets online-försäljning utförd av Reuters som avslöjade att sportklädesjätten har sålt slut på 61 procent fler varor sedan annonskampanjen med NFL-spelaren Colin Kaepernick tidigare i september.

• Autolivs vd och koncernchef Mikael Bratt blir styrelseledamot i bolaget från och med torsdagen. Styrelsen har därmed utökats från åtta till nio medlemmar.

• Den utdragna budstriden mellan 21st Century Fox och Comcast om att förvärva brittiska Sky kommer att avgöras genom en auktion på lördag.

• Storbritannien kommer att lägga ett nytt förslag om den irländska gränsen som tar hänsyn till EU27:s oro. Det sade den brittiska premiärministern Theresa May vid en presskonferens efter EU-toppmötet på torsdagen.

• Lärarnas Samverkansråd, där de båda lärarfacken ingår, är överens med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och arbetsgivarförbundet Sobona om ett nytt avtal för lärarna i kommunal sektor för att klara skolans kompetensförsörjning.

Foto:TT

Du har väl inte missat: Liberalerna är "alliansens svaga länk"
Liberalernas ledare Jan Björklund, som svurit inför sina barn att aldrig ge SD inflytande, står i centrum för den interna dragkamp som nu pågår inom alliansen.
De fyra alliansledarna har stora svårigheter att enas, och risken är uppenbar att det borgerliga samarbetet slits isär, uppger flera källor till Di. Läs artikeln här.


Innehåll från WintAnnons

När är bästa tiden att starta bolag? Nu! Tycker Wint!

Visserligen går visan ”juli, augusti och september, härlig sommar är det då”, men det är väl ändå en sanning med modifikation. När augusti är över är i alla fall jobbhösten här. Kanske är semestern precis slut och istället har funderingarna kring jobbet tagit vid. Kanske förde sommaren med sig en tanke om att leva den där drömmen, våga satsa helt eller bara våga prova lite, vid sidan om. Och kanske känns tanken på ett eget aktiebolag lite avlägsen. Men, om inte nu, så när är det då dags att starta aktiebolag?

– Vi tycker inte att det finns någon anledning att vänta, tvärtom. Du kan ju fortsätta som anställd och samtidigt starta ett aktiebolag. De två har ingenting med varandra att göra, säger Ulrika Ahl, Marknadschef på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. Vi är ekonomitjänsten som gör det enkelt att starta bolag. Vi på Wint har breddat vårt erbjudande de senaste månaderna och erbjuder nu de som vill starta ett nytt bolag mer hjälp på traven. För även om det kanske inte låter så svårt är det mängder av punkter på att göra listan som måste bockas av i rätt ordning, fortsätter Ulrika.

Läs också: Så kan du få ett kostnadsfritt AB från Wint

Allt som behövs är ditt aktiekapital

För att själv starta ett aktiebolag i Sverige idag behöver alla minst 25 000 kronor i aktiekapital. Bestäm dig. Skapa stiftelseurkunden och gör en bolagsordning. Starta bankkonto och sätt in ditt aktiekapital och få ett bankintyg. Skriv under stiftelseurkunden och efter det behöver ditt bolag registreras hos Bolagsverket och verksamt.se. Där går det kanske att tro att det är färdigt, men nej, då behöver du teckna och upprätta aktier, anmäla en verklig huvudman och så betala alla avgifter också. Sen är det bara att vänta. Under sommaren har handläggningstiderna nämligen blivit långa och det tar tid innan allt godkänts av respektive myndighet.

Ja, det går att hitta tusen anledningar att inte starta aktiebolag, både för att det känns krångligt men också för att det tar tid. Kontakter med banken, Skatteverket och Bolagsverket är tidskrävande och mest av allt känns det som en lång lista av saker som bara slukar energi. Myndigheter är svåra att få tag på, papper ska signeras och det ska öppnas konton och nya bankavtal. Och så ska man våga.

Lagerbolag gör det möjligt att vara igång nästan direkt

Har du modet räcker det numera med att ha 25 000 kronor att stoppa in i ditt aktiekapital. Det är pengar som alltid behövs för att starta upp, de kan inte delas upp och måste finnas tillgängliga från start.

– Aktiekapitalet, det är allt som behöver finnas på plats för att du ska vara igång. Vi gillar inte att vänta. Vem gör det? Det bästa är ju att ha bestämt sig och känna att något händer! Därför har vi den här lösningen med att vi ger dig som vill starta ett helt nytt bolag ett lagerbolag. Då är allt som går att förbereda förberett. Genom att vi erbjuder nya kunder ett aktiebolag finns det ingen tid mellan beslut och att kunna kontakta sin första kund, berättar Ulrika

En annan fördel att inte vänta tills efter årsskiftet är möjligheten att ta utdelning tidigare.

– Du får bara ta utdelning vid varje årsbokslut vid årsskiftet, och även om det är lite sorgligt att nyårsafton bara är fyra månader bort, gör det att du kan ta din första utdelning om 16 månader, istället för om 24 som du behöver vänta om du startar i januari.

– Det är enkelt att starta företag.

Ta reda på hur du kan starta bolag genom Wint

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?