1515
Annons

Skaffa dig morgonkoll: Börserna och nattens nyheter

God morgon! Få totalkoll inför fredagen med läget på Asienbörserna, det viktigaste ur agendan och nattens nyheter. 

Tokyobörsens Nikkei handlas upp 1 procent på fredagsmorgonen och ligger därmed på nivåer som inte setts sedan januari. Uppgången kommer efter att den japanska inflationen 0,9 procent i augusti, i linje med analytikernas förväntningar enligt en sammanställning från nyhetsbyrån Reuters.

Den japanska centralbanken meddelade under natten till fredagen att köpen av obligationer med löptider över 25 år kommer att minska. Den japanska yenen försvagas, ner 23 punkter mot dollarn.

Även de kinesiska börserna går starkt. På fastlandet ökar Shanghaibörsens kompositindex 1 procent medan Shenzhen är upp knappt 0,9 procent efter att fallit något i den inledande handeln. 

På andra sidan sundet är Hongkongs Hang Seng upp lika mycket. Hongkongdollarn har stärkts ordentligt under natten, upp 29 punkter mot dollarn vilket är den största ökningen under en enskild dag sedan början av 2016.

Sydkoreas Kospi 200 går relativt svagt och handlas upp 0,3 procent.

Uppgången i Asien kommer efter att storbolagsindex S&P 500 handlats upp till nya rekordnivåer i New York under torsdagskvällen. Även Dow Jones nådde nya rekordnivåer för första gången sedan januari.

Tordagskvällens uppgång i New York och återhämtningarna i Asien, inte minst Kina, tolkas som att marknaden tar den senaste omgången tullar i handelskriget mellan USA och Kina med ro.

"Vi måste se hur mycket tullarna kommer att skada Kinas export. Men det kommer sannolikt att dröja till tidigt nästa år innan vi ser det i hårda data", säger Nobuhiko Kuramochi, chefsstrateg på Mizuho Securities, till nyhetsbyrån Reuters.

Tre saker att hålla koll på i dag:

• På fredagen håller både Com Hem och Tele 2, med avgående vd:n Allison Kirkby, extrastämmor för att godkänna den föreslagna fusionen mellan bolagen. Fusionen väntas vara slutförd under fjärde kvartalet och Com Hems vd Anders Nilsson ska leda det sammanslaga bolaget.

• Norska Tomra, som är en ledande tillverkare av pantmaskiner för burkar och flaskor, har varit en riktig succé de senaste åren. Bara i år är aktien upp 42 procent. På fredagen håller bolaget kapitalmarknadsdag för att ge en lägesuppdatering och staka ut framtiden.

• Fastighetsbolaget Castellum delar ut två gånger per år. På fredagen skiljs årets andra utdelning på 2,65 kronor per aktie av. Totalt uppgår utdelningen till 5,30 kronor. I och med att aktien klättrat har direktavkastningen sjunkit till 3,2 procent.

Nyheter från natten och morgonen:

• Nike steg 1,1 procent efter en analys av bolagets online-försäljning utförd av Reuters som avslöjade att sportklädesjätten har sålt slut på 61 procent fler varor sedan annonskampanjen med NFL-spelaren Colin Kaepernick tidigare i september.

• Autolivs vd och koncernchef Mikael Bratt blir styrelseledamot i bolaget från och med torsdagen. Styrelsen har därmed utökats från åtta till nio medlemmar.

• Den utdragna budstriden mellan 21st Century Fox och Comcast om att förvärva brittiska Sky kommer att avgöras genom en auktion på lördag.

• Storbritannien kommer att lägga ett nytt förslag om den irländska gränsen som tar hänsyn till EU27:s oro. Det sade den brittiska premiärministern Theresa May vid en presskonferens efter EU-toppmötet på torsdagen.

• Lärarnas Samverkansråd, där de båda lärarfacken ingår, är överens med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och arbetsgivarförbundet Sobona om ett nytt avtal för lärarna i kommunal sektor för att klara skolans kompetensförsörjning.

Foto:TT

Du har väl inte missat: Liberalerna är "alliansens svaga länk"
Liberalernas ledare Jan Björklund, som svurit inför sina barn att aldrig ge SD inflytande, står i centrum för den interna dragkamp som nu pågår inom alliansen.
De fyra alliansledarna har stora svårigheter att enas, och risken är uppenbar att det borgerliga samarbetet slits isär, uppger flera källor till Di. Läs artikeln här.

Flygplatschefen: Inget kaos på Arlanda i höst

Swedavia har fått mycket kritik för sommarens långa köer till säkerhetskontrollen på Arlanda. Bemanningen har nu förbättrats och resenärer kan förvänta sig kortade kötider, enligt det statliga bolaget. Flygplatsen väljer även att ta bort regeln att komma tidigast tre timmar före avresa.  

Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.
Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.Foto:Ali Lorestani/TT/Anna Bredberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera