1515

Skador efter skyfall kommer ta veckor att åtgärda – ”ett hårt slag för många”

Raserade vägar, underminerade husgrunder och många dränkta källarutrymmen. Skyfall drabbade Gästrikland och framför allt Gävle och Hofors hårt.

Vattnet har börjat sjunka undan lite, men det kommer att ta veckor att reparera skadorna.

Foto:Fredrik Sandberg/TT
Foto:Ulf Palm/TT

Från tisdag morgon till onsdag morgon hade Gävle fått 162 millimeter regn, vilket är den högsta dygnsnoteringen för Gästrikland hittills. Flera andra stationer i Gästrikland, Hälsingland och Dalarna fick över 100 millimeter. Normalt kommer det 70 millimeter under hela augusti.

Följderna blev katastrofala, även om inga allvarliga personskador rapporterats. 

I Gävle står stora bostadsområden under vatten. På bilder syns hur både hus och bilar är översvämmade av en brun vattenmassa.

Flera vägar i både Dalarna och Gävleborgs län gav vika och polisen uppmanande boende i Gävleborg att inte ge sig ut i trafiken om de inte måste.

Fortfarande på onsdagskvällen var det svårt att ta sig fram på en del vägar i sydöstra Dalarna och Gävleborg.

”Det är framför allt det mindre vägnätet som fått problem. Det skiljer sig extremt mycket åt. Därför blir det utmanande för dem som ger sig ut på småvägar”, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

På Europa- och riksvägarna är det däremot inga nämnvärda problem på onsdagskvällen, förutom risk för vattensamlingar och vattenplaning.

”Så ta det lugnt och välj de stora vägarna om möjligt”, säger Bengt Olsson.

Läs även: Stora översvämningar i Gävle – fastighetsbolag drabbade

Räddningstjänsten i Gästrikland blev av givna skäl mycket hårt belastad. På onsdagskvällen skulle den bland annat inspektera ett par dammar i Åmotsbruk utanför Ockelbo. Ockelbo kommun befarar att dammarna kan rämna, rapporterar SVT Gävleborg.

”Men det ska inte vara någon risk för personer”, säger inre befäl Stefan Pöllä vid Gästrike räddningstjänst till TT.

Han konstaterar att många fastighetsägare i Gävletrakten drabbats hårt av regnovädret.

”Vi har otroligt många fastigheter som har vattenfyllda källare, så vi är ute och pumpar i olika områden.”

Det kommer att ta lång tid innan alla skador är åtgärdade.

”Innan folk har fått ordning på sina problem och bekymmer kommer det absolut att ta veckor. Det är ett hårt slag för många”, säger Stefan Pöllä. 

Hofors kommun gick upp i stabsläge på onsdagen.

”Läget är ansträngt men under kontroll. De höga flödena består, men vattnet har börjat sjunka undan”, säger t f kommunchef Elisabeth Florman till TT vid 17.30-tiden.

Hemtjänsten har nått ut till alla som behöver daglig tillsyn och förskolan har kunnat hålla igång verksamheten. De kommunala vägarna är i körbart skick, fortsätter hon.

”De enskilda vägarna är mer problematiska, eftersom vägtrummor spolats bort och vattennivån är så hög att de inte går att reparera ännu”, säger Elisabeth Florman.

Kommunen ligger dock kvar i stabsläge åtminstone fram till på torsdagen. 

Även i södra Dalarna har regnovädret märkts av.

”Vi har haft en hel del larm, men vi har klarat oss betydligt bättre än till exempel Gästrike (räddningsförbund reds anm)”, säger Stefan Fröbom, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt.

Under natten körde en postbil ner i ett vattendrag, sedan en bro spolats bort på en enskild väg söder om Borlänge. Chauffören lyckades ta sig upp och sätta sig på taket på bilen, och blev sittande ett par timmar innan han fick hjälp.

Regnet påverkade även tågrafiken och på onsdagsmorgonen var det helt stopp mellan Borlänge och Falun. Men på eftermiddagen kunde SJ:s tåg rulla i stort sett som vanligt.

Gävleborgsborna får räkna med mer nederbörd innan det blir i huvudsak uppehållsväder på torsdag eftermiddag. Men varken där eller längre norrut väntas lika häftiga och långvariga regn.

”Nej, inte alls. Vi har fortfarande en klass 1-varning för södra Jämtlandsfjällen och norra Lappland men vi kan inte se några 100 millimeter”, säger meteorolog Niklas W Einevik vid SMHI.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?