1515
Annons

Skådespelerskan Liv Mjönes är aktuell i ny mörk dramaserie

I nästan två decennier har hon synts i olika svenska succéproduktioner och hon har både humor och tragik på sitt cv. Nu debuterar svenska skådespelerskan Liv Mjönes internationellt i mörka dramaserien ”The Holiday”.

”Jag älskar trams, men allvarliga historier landar hos en bredare publik”, säger hon.

Liv Mjönes debuterar internationellt med ”The Holiday”.
Liv Mjönes debuterar internationellt med ”The Holiday”.Foto:Jack Mikrut

När vi möts är Liv Mjönes brunett, en kontrast mot rollfiguren Jennys blonda svall i kommande serien ”The Holiday”, som släpps på Viaplay i helgen. Men att hårfärg och frisyr tar olika skepnader vid olika projekt är praxis som skådespelerska. För Liv Mjönes har det hunnit bli några turer fram och tillbaka – från blond till brunett och till och med rödlätt – genom åren. Sedan hon debuterade som filmskådespelerska i ”Miffo” 2003 har hon synts i över 40 film- och serieproduktioner. 

”När vi gjorde ”Miffo” var jag 21 år, men jag hade drömt om att bli skådespelerska ända sedan jag var liten. Jag tittade på ”Varuhuset” och såg upp till Lena Endre, det var så det började”, säger Liv Mjönes.  

Sagt och gjort, efter nästan 20 år i branschen är Liv Mjönes register brett. Det rymmer allt ifrån klassisk komedi, som i filmerna ”All inclusive” och ”Tills Frank skiljer oss åt”, till drama i hyllade ”Kyss mig” och kittlande mystik i Cmores deckarserie ”Sthlm rekviem”. Hon har dessutom synts i barnfavoriter som ”Tsatsiki” och ”Livet i mattelandet”.  

”Det är många barn som känner igen mig just därför. Vuxna brukar ha svårt att placera mig. Ofta blir jag förväxlad med att vara någons granne eller gamla klasskompis.” 

Sedan Liv Mjönes gick ut Teaterhögskolan 2006 har hon dessutom varvat vita duken med uppsättningar på Stockholms stadsteater. Hon har svårt att bestämma sig för vilken genre som är lättast att spela.  

”Tunga, dramatiska roller, det är inte helt enkelt. Samtidigt är det alltid svårt att göra humor. Jag älskar trams, men det är det inte alla som gör”, säger Liv Mjönes och fortsätter:  

”Många är kräsna när det kommer till vad som är roligt. Allvarliga historier landar nog hos en bredare publik.”  

Det färska serieprojektet ”The Holiday” kan verka lättsamt vid första anblick, men är i själva verket en mörk historia. Serien, som produceras av Nent och kommer att finnas tillgänglig på Viaplays samtliga marknader, är baserad på boken med samma namn av den brittiske författaren T.M Logan. 

I semesterparadiset Malta möts tre familjer och en singelväninna upp för en gemensam vecka i värmen. Vänskapskretsen slog rot på universitet, där de fyra kvinnorna träffade varandra, men också sina män. Tillsammans med sina barn möts de nu upp i en drömsk villa i syfte att fira en av väninnornas, Kate, 40-års dag. Men en 20 år lång vänskap är inte synonymt med vare sig framgång, lycka eller tillit – något de snabbt blir varse om.  

”Det verkar bra, till en början. Men det är konstant gnissel. Barn försvinner, vännerna bråkar och Kate misstänker att hennes man har en affär med en av de andra kvinnorna.”  

Dessutom gömmer det sig ännu en mörk händelse bakom kulisserna. Liv Mjönes spelar hemmafrun Jenny, vars ursprung är svenskt men vars familj är amerikansk. Många av seriens intriger kretsar kring henne, inte minst för att hon snabbt hamnar högst på Kates lista över misstänkta kring hennes mans otrohet. Samtidigt är hon deprimerad och lever i en relation utan värme. Hennes sextonåriga son Jake dominerar hennes liv och hon hyser en kärlek för honom som Liv  Mjönes beskriver som osund.  

”Han blir hennes livlina i hennes depression, på ett destruktivt sätt. Hon gör allt i sin makt för att skydda honom.”  

Serien handlar i mångt och mycket om villkorslös kärlek. Hur ser du på det?  
”Så länge det är sunt. När jag skulle få barn var jag orolig för att jag inte skulle älska dem, men jag hade turen att bli totalt knockad.”  

Liv Mjönes fortsätter:  

”Mina söner är mina största kärlekar, precis som Jake är Jennys. Men de har ett alldeles för nära band, på fel sätt.” 

Rollen är Liv Mjönes första engelskspråkiga, bortsett från en mindre biroll i skräckfilmen ”Midsommar” från 2019. Men det är mycket tack vare den som hon kom i kontakt med i teamet bakom ”The Holiday”. Eftersom hon inte verkat på den internationella filmmarknaden tidigare saknar hon agent utomlands. I stället fick regissören Laura Way syn på henne i just ”Midsommar”, vilken råkar vara hennes personliga favoritfilm.

Några ”self-tapes” senare blev rollen hennes, en erfarenhet som gett mersmak för industrin bortom den svenska marknaden. Men även om London och Los Angeles hägrar tror Liv Mjönes att det är svårt att etablera sig på allvar utan att flytta från Sverige. Och något sådant ligger långt bort, mycket på grund av att familjens bas finns i Gröndal i Stockholm.  

”Jag är glad om jag kan få göra några sådana här utstick ibland. Men jag är väldigt nöjd med min karriär här i Sverige.”

 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?