1515

Skådespelare med oligarkkoppling favorit i Ukrainaval

Kampen står mellan en politisk veteran, en kritiserad sittande president och en politiskt oprövad skådespelare i söndagens presidentval i Ukraina.

Ingen av kandidaterna tros dock få en majoritet av rösterna – och då avgörs valet i en andra omgång den 21 april.

Dockor av presidentkandidaterna, skådespelaren Volodymyr Zelenskyj och veteranen Julia Tymosjenko på en gata i Kiev inför presidentvalet i Ukraina.
Dockor av presidentkandidaterna, skådespelaren Volodymyr Zelenskyj och veteranen Julia Tymosjenko på en gata i Kiev inför presidentvalet i Ukraina.Foto:Efrem Lukatsky

41-årige Volodymyr Zelenskyj har till synes störst uppbackning inför den första valomgången, med nära 21 procents stöd enligt den sista opinionsmätningen. Zelenskyj blev känd för allmänheten genom en tv-serie där han spelar en högstadielärare som till följd av en kedja osannolika händelser tar sig hela vägen till – presidentposten.

Den politiskt oprövade Volodymyr Zelenskyjs framgång har tolkats av många som att det finns en längtan efter en frisk fläkt i det politiska etablissemanget, inte minst hos de unga väljarna.

”Unga ukrainare har ett stort politiskt intresse. Men många känner en maktlöshet inför hela statsapparaten”, säger Mi Lennhag, Östeuropaexpert vid Lunds universitet.

Samtidigt spekuleras det kring Zelenskyjs kopplingar till den brottsmisstänkte oligarken Ihor Kolomojskyj, som äger tv-bolaget där Zelenskyj har bedrivit sin framgångsrika valkampanj.

”Det tyder på att Zelenskyj kanske inte är så oberoende som han vill framstå”, säger Mi Lennhag.

Med omkring 14 procents stöd är den 53-årige sittande presidenten Petro Porosjenko tippad att gå vidare till den andra valomgången. Kallad ”chokladkungen” är han en av Ukrainas rikaste affärsmän, med bakgrund i bland annat konfektyrbranschen.

I juni 2014 svors Petro Porosjenko in som Ukrainas president, efter Majdanrevolten som fick den Moskvatrogne Viktor Janukovytj avsatt. Presidenten har många kritiker, som bland annat anser att han misslyckats med att ta krafttag mot den omfattande korruptionen.

”Förtroendet för Porosjenko sjunker. Men det kan vara så att man röstar på honom eftersom man inte hittar något bättre alternativ.”

Under sin tid som president har Petro Porosjenko stått för en västvänlig linje – något som har gett honom fiender i Moskva.

”Porosjenko är den kandidat som Ryssland nog helst slipper”, säger Mi Lennhag.

Att hamna i politiskt blåsväder är ingenting nytt för Julia Tymosjenko, som har runt tio procents stöd enligt den senaste opinionsundersökningen.

58-åriga Tymosjenko har tillsatts, och avsatts, som både vice premiärminister och premiärminister flera gånger sedan hon började sin politiska bana 1999.

Efter att ha utmanat Viktor Janukovytj om presidentposten 2010, men förlorat, förklarade parlamentet misstroende mot Julia Tymosjenko. Året därpå dömdes hon till fängelse för maktmissbruk.

Brottet påstås ha begåtts när Tymosjenko förhandlade om ett gasavtal med Ryssland under sin tid som premiärminister. Domen har kallats politiskt motiverad av både EU och USA.

”Tymosjenko har haft många olika roller och upplevs nog som förbrukad som politiker av många”, säger Mi Lennhag.

”Presidenten blir också automatiskt överbefälhavare för armén i Ukraina, och jag tror att många har svårt att se hur en kvinna kan ha den rollen.”


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?