ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Sjöstedt: Vi släpper inte fram Stefan Löfven

Vänsterpartiet släpper inte fram Stefan Löfven som statsminister om en omröstning hålls som planerat nu på onsdag. Så länge V stängs ute från inflytande kommer V blockera en ny S-ledd regering. 

Det beskedet gav Vänsterledaren Jonas Sjöstedt på en pressträff på måndagen. 

Så länge beskeden i den överenskommelse som slutits mellan S, C, L och MP ligger fast, och V stängs helt ute från inflytande, kommer Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet inte att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. 

“Skulle situationen förbli oförändrad, så kan vi inte rösta gult”, säger han.

Jonas Sjöstedt riktade under pressträffen i riksdagen mycket hård kritik mot Socialdemokraterna, som han menar gått med på alldeles för stora eftergifter till C och L. 

“Vi är i Vänsterpartiet både förvånade och besvikna över hur långt högerut som Stefan Löfven har gått i sin överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna”, säger Jonas Sjöstedt. 

“Det här skulle bli den mest högervridna socialdemokratiska regering som Sverige någonsin har haft”, fortsätter han.

Exakt vad Vänsterpartiet kräver för eftergifter för att släppa fram Stefan Löfven är fortfarande lite oklart. Men en bärande del är att V, vars mandat S är beroende av för att kunna bilda en ny regering, ges inflytande. 

Skrivningen i uppgörelsen mellan S, C, L och MP att V ska stängas ute från inflytande riskerar därmed att kosta Stefan Löfven statsministerposten. 

“Det är en otroligt unik och märklig hållning och för oss helt oacceptabelt”, säger Jonas Sjöstedt. 

Men att V stängs ute från inflytande har samtidigt varit ett krav från Annie Lööf och Jan Björklund. Därför är det nu ytterst osäkert hur onsdagens planerade statsministeromröstning går, om talmannen nu väljer att hålla den som planerat. 

Ytterligare eftergifter V vill se är att reformer som V var med och drev igenom under samarbetet med Stefan Löfven under den förra mandatperioden fredas, och i den mån de rivits upp också återinförs.

Enligt Jonas Sjöstedt skulle den politik som formuleras i uppgörelsen mellan S, C, L och MP leda till ökade klyftor och ökad otrygghet på arbetsplatserna.

“Vänsterpartiet kommer självklart att rösta emot alla sådana förslag som går i den riktningen, oavsett vem som är avsändare”, säger han.

Så länge V håller fast vid sitt besked kommer Stefan Löfven inte kunna tillträda. Jonas Sjöstedt anser nu att statsministeromröstningen som är planerad till på onsdag, och som talmannen enligt tidigare besked formellt ska utlysa senare under måndagen, skjuts upp. 

“Om han vill ha en statsminister som röstas på onsdag så får han ta Ulf Kristersson”, säger Jonas Sjöstedt.

V-ledaren sade samtidigt han kan acceptera att C och L har ett budgetsamarbete med S-MP-regeringen som Vänstern inte ingår i. 

Jonas Sjöstedt var också något svävande om huruvida han kräver att den 16 sidor långa överenskommelsen mellan S, C, L och MP omformuleras. Får han muntliga löften från Stefan Löfven kan det räcka. 

“Jag litar på Stefan Löfvens ord”, säger Jonas Sjöstedt.

“Men då ska det också tydlig sägas, att det som står där egentligen inte är det som gäller”, fortsätter han.

Det som nu sannolikt avgör Stefan Löfvens öde är om Jan Björklund och Annie Lööf kan leva med det eftergifter V kräver. 

Om Vänsterpartiet och Socialdemokraterna inte kommer överens väntar antingen nyval eller så blir det M-ledaren Ulf Kristersson som bildar regering. Men ansvaret för detta vilar i så fall inte på Vänsterpartiet, anser Jonas Sjöstedt. 

”Vi rösta emot varje sådan regering. Det är aldrig vi som släpper fram en Kristersson-regering.”

Vilka är de viktigaste sakpolitiska återställarna som du kräver för att släppa fram Stefan Löfven? 

”Vi är inte Liberalerna så vi förhandlar inte via Dagens Industri. Vi tar det i samtalsrummet men jag har nämnt våra reformer, att hedra dem är otroligt viktigt för Vänsterpartiet”, säger han och pekar på reformer som gynnar ensamstående föräldrar, pensionärer och klimatområdet. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer