ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ska du byta? Så mycket får du för din gamla Iphone

  • Foto: Marcio Jose Sanchez/AP, Pontus Lundahl / TT

I samband med släppet av en ny Iphone väljer många att byta upp sig.

Men i stället för att sälja vidare den gamla mobilen väljer en stor andel att spara den – utan att den kommer till användning. Ett dyrt val, både för miljön och plånboken.

På onsdagen den 12 september lanserar Apple sin nya Iphone. Den nya mobilen ska vara mindre än föregångaren och ryktas heta Iphone XS. 

I samband med att en ny modell släpps väljer en betydande andel att begrava sin gamla telefon i byrålådan. I Traderas undersökning där drygt tusen personer intervjuats har 50 procent av de tillfrågade valt att vid sitt senaste mobilbyte låta telefonen gå ett sådant öde till mötes i stället för att återvinna eller sälja vidare den på andrahandsmarknaden. 

Och bilden att du inte får så mycket för din Iphone när en ny modell släpps stämmer inte. Snittpriserna på begagnade Iphones har ökat med i genomsnitt 19 procent under de senaste två åren, enligt Tradera. 

För en begagnad Iphone X får du på köp- och säljsajten omkring 7.300 kronor. Att jämföra med en ny som ligger på drygt 10.000 kronor. För en Iphone 8 ligger priset på runt 5.800 och för Iphone 7 får du omkring 3.500 kronor, några tusenlappar under nypris.

”I dag får man bra betalt för sin gamla Iphone. Om man jämför med för 3-4 år sedan är skillnaden i tekniska finesser inte lika stor idag när en ny version släpps. Dessutom har mobiltelefonerna bra kvalitet och håller länge, vilket gör att snittpriserna på fjolårets telefon fortfarande är ganska högt”, säger Sofia Hagelin, pressansvarig Tradera."

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies