Annons

Sjukvården blir KD:s viktigaste valfråga

Sjukvården blir Kristdemokraternas viktigaste valfråga. Målet är att bli större än i förra riksdagsvalet då partiet fick 4,6 procent. I dag ligger partiet oftast under 3 procent i de flesta mätningar.

Målgruppen är Alliansväljare och SD-väljare, främst då äldre och barnfamiljer.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.Bild:Pontus Lundahl/TT

Huvudmotståndarna i valet blir Socialdemokraterna, som enligt partisekreteraren Acko Ankarberg stått för ett välfärdssvek under mandatperioden.

"Vi lyckades halvera köerna inom sjukvården under Alliansregeringen med kömiljarden. Nu har köerna fördubblats. Vården är inte heller jämlik. Det är ett vårdsvek", säger hon.

Förutom de ökade vårdköerna ökar överbeläggningarna inom vården, för få äldreboenden byggs, LSS monteras ned och polisen krisar, enligt KD. Väljarnas förtroende för sjukvården, äldreomsorgen och polisen minskar.

Anledningen till att KD gör sjukvården till den viktigaste frågan är dels för att problemen är störst där och det är där partiet har den bästa politiken, dels för att väljarna prioriterar frågan högt, enligt Acko Ankarberg.

Därutöver kommer partiet att lyfta äldrevården, tryggheten, jobben och integrationen.

Partiet vill se en förstatligad sjukvård, kraftfulla reformer för fler platser i äldreomsorgen samt 10.000 fler poliser och möjlighet för kommuner att anställa poliser.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

Här är tjänsten du använder utan att veta om det

Elektroniskt påskrivna avtal i princip blivit standard i många branscher.
Elektroniskt påskrivna avtal i princip blivit standard i många branscher.

Din intränade kråka på ett fysiskt utskrivet papper tillhör dåtiden. Nu signerar vi avtal digitalt med fingret på en skärm eller genom ett klick.

En svensk signeringstjänst driver på utvecklingen i Europa.

– Många använder sig av vår tjänst utan att ens veta om att det är just Scrive, säger företagets vd Viktor Wrede.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

Digitaliseringen går rekordsnabbt och påverkar i princip alla verksamheter. Fullproppade arkivrum och hyllrader med pärmar i olika färger tillhör dåtidens kontorslandskap.

Numera behöver underskrifter inte längre ske med kulspetspenna på fysiskt utskrivna dokument.

Snarare är det så att elektroniskt påskrivna avtal i princip blivit standard i många branscher. Och det är ett svenskt bolag som driver på utvecklingen i Europa.

– Varje månad hanterar vår tjänst drygt två miljoner signerade dokument, och den siffran är stadigt ökande, berättar Viktor Wrede, vd för Scrive.

Marknaden har mognat

Bolaget grundades redan 2010, långt före elektronisk signering blev ett vanligt begrepp och en vedertagen lösning.

– Allt började med en låt som skulle säljas till ett bolag i Kanada, och där avtalsprocessen visade sig bli dyrare än själva provisionen för låten. Ur detta frö såddes tanken att det borde finnas en bättre process för detta, berättar Viktor Wrede.

Tio år senare blåser tillväxtvindarna i ryggen för Scrive, som var ett av de absolut första e-signeringsföretagen för ett decennium sedan. Utgångspunkten är förstås att elektroniska underskrifter är lika juridiskt bindande som ett handslag, ett inspelat avtal eller en papperssignatur, något som inte alla kände till tidigare.

– Marknaden började mogna på allvar 2016 och i dag är det inte längre en frågeställning om en elektronisk underskrift är juridiskt bindande eller inte, säger Viktor Wrede.

Många fördelar med elektronisk signering

Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. De flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer signeras i dag elektroniskt.

– Många använder helt enkelt vår tjänst utan att veta om det. Vi är integrerade i deras befintliga processer, säger Viktor Wrede.

För företag är fördelarna med elektronisk signering många. De signerade avtalen sparas automatiskt i ett e-arkiv och risken för att man ska tappa bort dokument är obefintlig.

– Vår lösning går att tillämpa i alla industrier, i alla bolag och på alla avdelningar. Det finns alltid ett dokument eller en överenskommelse som behöver skrivas under. Dessutom är ett Scrive-baserat avtal bevisbart i all evig framtid, avslutar Viktor Wrede.

Här kan du testa Scrive gratis

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?