1515

Sjuktalen pekar uppåt – ”finns en helt annan psykosocial stress nu”

Sjukfrånvaron ökar i Sverige – och mest bland ungdomar.
”Yngre ser det som en skandal om de inte svarar på allt. När det väller in mejl tror jag att gränslösheten blir tuff”, sade Anna Johnsson, arbetsmiljöchef på Arriva.

Anna Johnsson, arbetsmiljöchef, Arriva.
Anna Johnsson, arbetsmiljöchef, Arriva.Foto:Jesper Frisk

Sjuktalen – som år 2010 nådde sin lägsta nivå någonsin – har de senaste åren vänt uppåt igen och enligt en utredning från Skandia var samhällets kostnader för sjukskrivningar nästan 60 miljarder kronor per år.

I fjol var sjukfrånvaron i snitt 9,6 dagar per år och svensk enligt Försäkringskassan, som tillsammans med regeringen vill få ned den till 9 dagar år 2020.

Ungdomarna sticker ut i statistiken enligt Previas databas Sjuk och Frisk. 2014 hade gruppen den lägsta korttidsfrånvaron. Nu har de den högsta.

”Unga har ofta en mer låst arbetsroll. De är nya på arbetsplatsen och kan inte jobba hemifrån”, sade Lennart Sohlberg, analytiker på företagshälsovårdsbolaget Previa.

Han tror även att det ”uppkopplade samhället” har ett finger med i spelet:

”Det finns en helt annan psykosocial press nu som också påverkar sjukfrånvaron. Unga medarbetare är särskilt utsatta tror jag.”

Han fick medhåll av Anna Johnsson, arbetsmiljöchef på transportbolaget Arriva.

”Yngre ser det som en skandal om de inte svarar på allt. När det väller in mejl tror jag att gränslösheten blir tuff”, sade hon.

Mandus Frykman, nationell samordnare för sjukskrivningsprocessen, ville nyansera bilden av dagens unga som annorlunda från tidigare generationer:

”Det kan vara så att unga har en tuff arbetssituation. Men undersökningar från 1980-talet säger ungefär samma sak om dåtidens unga. Det verkar gå igen.”

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?