1515

Sjuksköterska och kyrkvaktmästare skapar rakettillväxt på landet

NYKÖPING. En kyrkvaktmästare och en verksamhetschef saknade mänskliga möten – och ville samtidigt skapa en egen nisch tillsammans.

Tack vare kommunernas efterfrågan på LSS-bostäder och en satsning på lugnet i landsbygden växer nu Eketorp omsorg med Gasellkliv.

Göran Larsson och Helena Broberg (i mitten) driver LSS-verksamheten Eketorp Omsorg som är 2021 års Gasellvinnare i Södermanland.
Göran Larsson och Helena Broberg (i mitten) driver LSS-verksamheten Eketorp Omsorg som är 2021 års Gasellvinnare i Södermanland.Foto:Jack Mikrut

På en stor, nyklippt gräsmatta springer hunden Ruben av sig ett stycke överskottsenergi. Att han lider av värkande rygg och egentligen inte får springa efter bollar syns inte alls då han skuttar omkring med tungan rätt i mun.

”Vi har 14 hundar i verksamheten. De som bor hos oss har lätt att knyta an till djur, det skapar ett lugn och det blir en form av en kravlös relation”, berättar Helena Broberg.

Hon är vd för Eketorp omsorg, Södermanlands län Gasellvinnare, som driver två LSS-boenden och daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Företaget har medarbetare dygnet runt och det bor åtta personer på boendena där alltså även de fyrbenta vännerna är välkomna.

”Vi har utformat verksamheten tillsammans med de boende, med allt från värdegrundsarbete till aktivitetsupplägg. För oss är det viktigt att man ska känna sig som en del av en helhet. Även om vi är noga med våra olika roller ska det kännas familjärt hos oss.”

Mellan 2017 och 2020 har Eketorp omsorg haft en tillväxt på 533 procent.

”De flesta kommuner har brist på LSS-bostäder, och behovet från kommunerna fortsätter att öka. Det behövs fler privata alternativ. Men för oss är inte tillväxt det primära. Vi vill hjälpa människor och drivs inte av pengar och ’framgångar’. Det här är ett sätt för oss att leva, och vi känner att vi gör någonting bra”, säger Helena Broberg, som i grund och botten är legitimerad sjuksköterska med specialistutbildning inom psykiatri.

I många år arbetade hon som verksamhetschef i Gnesta och Norrköpings kommun, med fokus på verksamhetsutveckling inom funktionsnedsättningsområdet.

”Jag lade ner mycket tid och engagemang på mitt jobb, och på sätt och vis kändes det som att jag drev eget trots att jag var anställd. Samtidigt kände jag att jag kom allt längre ifrån mänskliga möten, och det kunde jag längta tillbaka till.”

På den tiden jobbade Göran Larsson, delägare och medgrundare, som kyrkvaktmästare. Även han saknade fler möten och sociala interaktioner.

”Jag hade ett omväxlande jobb men vi kände nog båda att vi var redo för att göra någonting gemensamt”, säger han.

Foto:Jack Mikrut

Helena Broberg och Göran Larsson tyckte att det saknades LSS-boenden som låg på landet med lugn och ro samt nära till både natur och djur. Påsken 2015 upptäckte de av en händelse att ett passande objekt för daglig verksamhet låg ute på Hemnet. 

”Att det var ett vackert hus som låg avskilt och lugnt visste vi sedan tidigare, eftersom vi bor i närheten. När vi såg annonsen såg vi också möjligheter.”

Resten är företagshistoria. Det som började med daglig verksamhet för en person har i dag vuxit till daglig verksamhet för åtta personer och två boenden. Bolaget sysselsätter upp emot 30 personer, vissa på heltidsbasis, andra på timlön.

”Den största utmaningen är att hitta lösningar som passar för alla individer. De som bor hos oss uppskattar när det inte blir för mycket intryck, eller människor för den delen. Man vill kunna välja när man är social”, säger Göran Larsson.

De boende på Dammlöta Hage och Gustavslund får chansen att besöka allt från muséer till lantgårdar för att hälsa på åsnor, hästar och kaniner. Eketorp omsorg öppnar även upp för konstnärligt skapande.

”Här får man måla, snickra, väva, fota, syssla med keramik eller arbeta i trädgården. Vi har jobbat med bivax, läderhantverk och tagit in olika föreläsare. Det är viktigt att man får en meningsfull sysselsättning i vardagen”, säger Göran Larsson.

Foto:Jack Mikrut

Han beskriver sig som förvaltaren och Helena Broberg som entreprenören. När Helena gasar är det han som bromsar.

”Vi kompletterar varandra och känner oss trygga som företagare. Dessutom tror vi båda på landsbygden, på att det behövs skapas fler arbetstillfällen här.”

De fyra åren som bolagsbyggare har i regel varit friktionsfria – med coronapandemin som stötdämpare.

”Vi startade vårt andra och senaste boende i januari 2020. Det blev verkligen stiltje när det gällde förfrågningar från kommunerna. Under tiden sov vi ganska dåligt, vi hade trots allt lånat ut pengar till bygget och vågade inte ta ut någon lön under våren. Vi räknade till och med på hur länge vi skulle kunna klara oss om pandemin höll i sig.”

Vändningen kom förra hösten. Då blev det fullt i huset och de ekonomiska bryderierna försvann snabbt.

”Men jag vill påstå att vi hela tiden trodde på att det skulle ordna sig. Det känns skönt att vi åter igen kan börja återinvestera pengar i verksamheten”, säger Helena Broberg.

Ambitionen, tillägger hon sedan, är att bibehålla småskaligheten.

”Jag tycker att vi har tagit små steg utifrån de behovs som funnits. Men jag kan erkänna att det är frestande att hitta nya lösningar – om rätt läge dyker upp. Vi har faktiskt tittat på ett nytt boende. Vi håller alltid koll på Hemnet”, avslutar hon med ett finurligt leende.

 

 


Innehåll från WebbhusetAnnons

Outl1:s nya e-handelslösning har gett effektivare administration, ökad omsättning och bättre användarupplevelse

Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1.
Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1.

Med hjälp av Webbhuset kunde Outl1, på bara tre månader, byta ut sin gamla e-handelslösning och lansera sin nya. En systemlösning som hjälpt dem att effektivisera digitala processer, få kvalitativ data i realtid och maximera kundnyttan. 

– Vi jobbar med Magento som plattform, och strukturen i vår gamla e-handelslösning gjorde att vi inte kunde vara så dynamiska som vi ville vara. Vi märkte också att vår gamla lösning inte kunde hänga med när vi behövde skala upp. Vi började leta efter en ny samarbetspartner för en smartare e-handelslösning kring Magento som kunde vara lika snabbfotad som oss och som kunde följa med oss i vår framtida utvecklingsresa, säger Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1. 

Det som var absolut viktigast för Outl1, när de letade ny leverantör, var att hitta en stabil partner med egen expertis.  

– Vi satte stort värde i att Webbhuset har lång erfarenhet av Magento och bara har inhouse-utvecklare till skillnad från många andra aktörer på marknaden. Webbhusets genuina intresse för helheten i Outl1:s affär och inte endast fokuserat på själva sajten har bidragit såväl till ett effektivt samarbete som en bättre slutprodukt. Erfarenhet av att jobba med större e-handelsbolag med stora trafikvolymer, hög konvertering och stora orderflöden, var såklart en extra trygghet i val av partner när vi bestämt oss för att göra stora investeringar för att få en till en lösning som är verkligt skalbar och framtidssäkrad 

Outl1 erbjuder produkter med hög kvalité till konkurrenskraftiga priser inom framför allt hem,  hushåll, trädgård, sport och fritid via nätet. Företaget har funnits sedan 2014 och har sedan dess etablerat sig som en självklar destination i sin nisch med en stark marknadsposition på den svenska marknaden.

– Vi har haft en fantastisk tillväxtresa under de senaste åren och tillslut blev vår plattform en bromskloss. Med vår nya lösning kan vi koppla ihop flera av våra affärssystem, effektivisera vår administration och hantera mycket större flöden än tidigare. Vi kan exempelvis synka order, lager och frakt i realtid, få kvalitativ data snabbare vilket gör att vi kan vara mer proaktiva än tidigare. Våra kunder möts idag av en mer lättnavigerad, snabbare webbplats med ett lagersaldo som hela tiden är korrekt. Vi har exempelvis kunnat automatisera allt som rör förbokningar för att kunna ge kunden en bättre service.

Att få tillgång till ett system som kan implementera det senaste inom digitalisering och e-handel nu och framöver var ett av de krav som Outl1 hade på sin nya e-handelslösning.  

– Vi har en tät dialog med Webbhuset när det kommer till ny funktionalitet. De är mycket proaktiva och kommer med många innovativa lösningar som fungerar för vår verksamhet. Vi gick live i mars och det har fungerat otroligt smidigt. Vi fick dessutom ihop e-handelslösningen på bara tre månader tack vare att Webbhuset toppade sitt team. Vi har nu ett system som är kraftfullt, dynamiskt, skalbart och framtidssäkrat, avslutar Aram Soltani.

Om Webbhuset

Webbhuset är ledande E-handelsexperter inom B2B och B2C sedan -98 och en av de första i Norden med att specialisera sig på Magento, en av världens största E-handelsplattformar, som man jobbat med sedan 2008. Webbhuset ökar omsättning och maximerar kundnyttan samt effektiviserar interna processer genom digitalisering och levererar en skalbar, dynamisk och kraftfull E-handel.

Läs mer om Webbhuset och vad vi kan göra för dig 

Besök outl1

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Webbhuset och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?