1515
Annons

Sjukdom ger rätt att skjuta upp deklarationen

Senast på måndag ska deklarationen in. Men för den som exempelvis har varit sjuk och har svårt att hinna går det att köpa sig tid.

Och på grund av coronapandemin har Skatteverket ändrat på reglerna som gäller anstånd.

Foto:Bertil Enevåg Ericson / TT

Coronapandemin har gjort att Skatteverket i år har gjort vissa ändringar kring årets deklaration.

Under normala omständigheter kan privatpersoner med giltiga skäl ansöka om och få anstånd med att lämna in deklarationen i två veckor. I år går det att få respit till och med den 1 juni.

”Sjukdom är en giltig grund, eller att man har en väldigt komplicerad deklaration och inte har fått ihop alla underlag, eller att man behöver hjälp från någon eller några och de är sjuka”, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Det rådande läget kanske innebär att man har fastnat någonstans utomlands och inte kommer åt nödvändiga uppgifter för deklarationen.

”Men det kan också finnas andra anledningar att befrias från förseningsavgift och få anstånd med deklarationen”, poängterar Johan Schauman.

En person som inte har ett giltigt skäl att få anstånd och av någon anledning inte lämnar in deklarationen i tid får betala en förseningsavgift på 1.250 kronor.

En grupp behöver inte ansöka om anstånd, men slipper ändå förseningsavgift om deklarationen skulle bli sen. Det handlar om personer som är födda 1954 eller tidigare. Det är dock inte något nytt för i år.

”Regeln om befrielse från förseningsavgift gäller personer som har fyllt 65 år och det gäller alla år, med undantag för de som kan räknas som ekonomiskt aktiva”, säger Johan Schauman.

”Just i år, för att det exempelvis kan vara så att någon sitter fast på ett äldreboende och inte kan ta emot besök och hjälp med deklarationen har vi velat förtydliga det”.

Totalt ska 8,1 miljoner svenskar deklarera i år. Majoriteten av de som ska deklarera har redan gjort det. Hittills har 5,5 miljoner svenskar deklarerat, vilket är ungefär 200 000 fler än vid samma tidpunkt i fjol, enligt Johan Schauman.

”Vi kan inte se på siffrorna hittills att den nuvarande situationen har påverkat”, säger Johan Schauman.

Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Nu är det verkligen sista chansen att deklarera

Måndag är det sista dagen att lämna in deklarationen, något som en hel del personer fortfarande har framför sig. Skatteverket tipsar om att deklarera elektroniskt för att hinna i tid, men för den som ändå inte hinner finns en utväg. 

Foto:Mostphotos; TT

I torsdags hade 5,6 miljoner deklarationer kommit in till Skatteverket. Det kan låta mycket, men visar att många ändå har lite att göra i helgen. Drygt 8 miljoner personer ska deklarera i år. 

”Det bästa tipset så här i sista minuten är att deklarera elektroniskt”, säger Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket.

”Där finns alla bilagor som du eventuellt behöver fylla i och de förtryckta uppgifterna är redan klara och du får hjälp med summering och hela den biten”, fortsätter han. 

Många kan till och med använda koderna som finns tryckta på deklarationen för att ringa eller sms:s in deklarationen till Skatteverket, men det gäller bara personer som inte gör ändringar eller behöver fylla i bilagor. 

Den som har en lite knepigare deklaration att göra, på grund av till exempel en bostadsförsäljning, eller för aktievinster som ska rapporteras, kan enligt Alem Resulovic få god hjälp av att använda Skatteverkets elektroniska verktyg. 

Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket.
Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket.Foto:Anders Ågren

Den som ändå inte hinner kan få anstånd med deklarationen. Att begära anstånd brevledes är dock inte att rekommendera så här sent, eftersom ansökan måste vara inne på måndag. Men det finns andra sätt: 

”Man kan med hjälp av e-legitimation antingen ringa till Skatteverkets skatteupplysning och begära anstånd eller så kan man logga in på Mina sidor och begära anstånd den vägen”, säger Alem Resulovic.

Personer som fyllt 65 år under 2021 behöver enligt honom inte ansöka om anstånd för att lämna in deklarationen senare. Det gäller dock inte precis alla. De som har arbetat heltid som anställd trots att de är 65 eller de som aktivt bedriver näringsverksamhet, eller handlar med värdepapper i väldigt stor utsträckning behöver fortfarande begära anstånd om de är sena med deklarationen.

Har man fått anstånd kan man vänta med att lämna in deklarationen till den 16 maj. 

Skatteupplysningen kommer att vara öppen under helgen.

”Men när det är många som väntar till sista stund så kan det bli köer så klart, men ha tålamod. Vi är där.”

Den som ändå vill deklarera på papper bör i detta sena skede inte förlita sig på postgången, men det går att lämna in deklarationen i Skatteverkets egna brevlådor till och med måndagen. 

”Det finns några ställen i landet där det finns tillfälliga brevlådor där man kan lämna in sina deklarationer. På våra servicekontor kan man lämna in deklarationen under öppettiderna.”

Den som deklarerar elektroniskt har hela måndagen på sig, det vill säga fram till midnatt. 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera