1. Ringa in dina utmaningar
Innan du närmar dig en möjlig mentor gäller det att ha koll på var du befinner dig utvecklingsmässigt. Handlar det om affärsmässiga utmaningar, ledarskap eller om ett nytt projekt som till exempel ska mynna ut i internationell tillväxt? Ju klarare du ser utmaningarna, desto större är chansen att du hittar rätt bollplank som kan hjälpa dig vidare.
2. Räkna med detektivarbete
Många föredrar en mentor utanför det egna företaget för att kunna ha öppna och transparenta samtal. För att inte begränsa urvalet kan det vara bra att blicka utanför de egna nätverken. En magisk matchning uppstår ofta med någon som inte är den mest väntade mentorn.
En ände att börja i är att fundera över förebilder och personer du ser upp till. Om förebilden är någon som inte är möjlig att få kontakt med, kan det finnas andra med liknande bakgrund och erfarenheter som inte är lika onåbara. Be om tips på namn från personer som du tror kan vara till hjälp.
3. Ta rak kontakt
Håll dig tydlig och koncis när du kontaktar en potentiell rådgivare. Berätta om var du befinner dig i företagandet eller karriären, om vad du vill ha hjälp med och varför du skulle vilja ha den du frågar som mentor. Fråga om möjlighet och intresse att vara mentor – och boka in ett förutsättningslöst möte. Ett första möte utan förpliktelser är viktigt för att känna efter om kemin stämmer och om ni skulle ha ett ömsesidigt utbyte av varandra.
4. Satsa långsiktigt
En mentorrelation bygger på långsiktighet – tänkt minst ett halvår, gärna längre. Var öppen med vilka förväntningar du har på din mentor, hur ofta och länge du tänker dig att ni ska träffas. Kontinuitet är en viktig ingrediens i relationen. En träff i månaden brukar vara ett bra riktmärke. Stäm gärna av ifall mentorn är tillgänglig att bolla mer spontana frågor över telefonen mellan träffarna om det skulle behövas.
Ifall du tror att ni kommer att diskutera känsliga frågor är det bra att upprätta ett konfidentialitetskontrakt innan träffarna drar igång.
5. Förbered träffarna
Det vanliga är att adepten äger processen och planerar mötena. Tänk på att mentorn också behöver tid att förbereda sig. Inför mötet, berätta om vilket tema du vill att ni ska fokusera på och om du vill att mentorn utmanar dig. Att ta feedback rätt, och inte som kritik, kan ge raketskjuts åt både den personliga och professionella utvecklingen.
6. Skriv mötesdagbok
En mötesdagbok ger ofta en bättre utvecklingsresa. Skriv ned tankar och reflektioner inför varje träff. Efteråt är det bra att punkta ned vad ni pratade om och kom fram till. Skrivandet ger perspektiv och riktning åt era möten. Genom att fånga upp och sammanfatta blir det också tydligt vad du kan arbeta med till nästa gång ni ses.
7. Var öppen med en ny resa
Sätt upp mål för vad du vill att mentorskapet ska resultera i, men bli inte allt för låst vid milstolparna. En stor del av att ha en mentor är att få nya infallsvinklar och att hitta mod till att ta nya steg. Mycket handlar också om att få bättre självinsikt – och att därigenom förstå andra bättre, vilket förbättrar ditt ledarskap om du är chef.