1515
Annons

Sju raka nedgångsveckor för Nasdaq – längsta minustrenden på 21 år

Nasdaqs kompositindex summerade ett veckofacit på minus 3,8 procent. Det är den sjunde minusveckan i rad för indexet, som därmed har sin längsta veckonedgångsperiod sedan 2001. Det rapporterar CNBC.

Foto:TT

Med sju raka minusveckor i backspegeln har den negativa veckotrenden för Nasdaqs kompositindex och dess teknikbolag nått en nivå som inte skådats sedan 2001, i samband med att dotcom-bubblan sprack, skriver CNBC.

Inflationen, stigande räntor, kriget i Ukraina och coronanedstängningar i Kina pekas ut som bidragande faktorer till det dystra marknadshumöret, och det har slagit särskilt hårt mot teknik- och tillväxtbolag. Vidare har Fed signalerat att centralbanken avser att fortsätta höja räntan i kampen mot inflationen, vilket lett till en ökad oro för att högre kapitalkostnader kommer att kombineras med ett försämrat konsumentförtroende och i och med det äta bort vinstmarginalerna.

Efter den gångna handelsveckans nedgång har det tekniktunga indexet tappat 29 procent mot sin topp i november ifjol. Toppen i fråga dateras till fredagen den 19 november, då indexet stängde på nivån 11,354.62. S&P 500-indexet har också tappat rejält mot sin topp, dock inte lika mycket som Nasdaq, och snuddade vid en så kallad björnmarknad under fredagshandeln.

Bland veckans förlorare syntes Cisco, som tillverkar nätverksutrustning och är sektorkollega till Ericsson, som föll med 13 procent sedan bolaget gick ut med en sänkt försäljningsprognos till följd av leveransstörningar. Även datortillverkaren Dell, e-handelsplattformsoperatören Shopify, mjukvarubolaget Workday och autentiseringsföretaget Okta summerade tvåsiffriga ras när handelsveckan var slut.

Aktier kopplade till miljardären och entreprenören Elon Musk fick sig också en törn. Sociala medie-plattformen Twitter, som är under uppköp av Musk, föll 6 procent under veckan medan elbilsföretaget Tesla, där Musk är vd, föll 14 procent.

Teknikjättarna Apple, Alphabet/Google och Amazon summerade veckan ned 6,5 respektive 6 och 5 procent.


Innehåll från RoboMarketsAnnons

RoboMarkets lanserar nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

I maj meddelade RoboMarkets Deutschland GmbH – BaFin-reglerad mäklare med huvudkontor i Frankfurt och lokal närvaro i Stockholm – att bolaget lanserar ett nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder – RoboMarkets PRO.

– Om du handlar aktivt och uppfyller kraven för att klassificeras som professionell kund är det betydligt mer fördelaktigt att handla med en EU-reglerad mäklare än att gå utanför EU. Genom att handla med en mäklare som regleras inom EU har man till exempel ett bättre skydd, större utbud av insättnings- och uttagsmetoder samt tillgång till lokal kundsupport, säger Maximilian Ström, ansvarig för kundrelationer på RoboMarkets.

Under 2018 genomförde Europeiska värdepappersmyndigheten ESMA en förändring av regelverket som innebar en begränsning av hävstångsnivån för CFDs. Detta gjorde att många aktiva traders flyttade sin handel till mäklare reglerade utanför EU, dels för att många inte uppfyllde kriterierna för att klassificeras som professionella kunder, dels för att mäklare utanför EU var mer aktiva.

Sedan dess har mycket förändrats och till följd av den starka marknadsutvecklingen de senaste åren har antalet traders som handlar stora volymer i aktier, CFDs och valuta ökat markant.

– Vi ser en stor efterfrågan på produkter med hög hävstång i denna kundgrupp och vi fokuserar på att erbjuda den bästa möjliga helhetstjänsten – från registrering och onboarding till anpassade villkor för de mest populära produkterna – CFDs på de stora indexen, valutamajors och råvaror, säger Maximilian Ström.

RoboMarkets PRO - mäklaren för aktiva traders

RoboMarkets PRO fokuserar på aktiva traders och erbjuder attraktiva villkor för handel i över 12 000 instrument och 7 tillgångklasser.

– Via CFDs är det enkelt är ta både långa och korta positioner i aktier, ETFs, index, råvaror, krypto och FX och många instrument handlas i stort sett dygnet runt. Dessutom erbjuder vi handel i DE40 utan finansieringskostnad fram till årsskiftet, hävstång upp till 1:300, tradingkonto i dollar och euro samt många andra verktyg för att möta de höga krav som ställs av professionella kunder, säger Maximilian Ström.

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

Fakta om RoboMarkets

RoboMarkets är en etablerad multi-asset mäklare i Europa och Premium Partner till fotbollsklubben Eintracht Frankfurt och BMW M Motorsport team.

Bolaget representeras i Sverige av RoboMarkets Nordic AB som är ett dotterbolag till RoboMarkets Deutschland GmbH med huvudkontor i Frankfurt. RoboMarkets Deutschland övervakas av den tyska federala finansinspektionen (BaFin) och det svenska bolaget är registrerat hos Finansinspektionen som anknutet ombud (tied agent). RoboMarkets etablerades 2012 och sedan dess har bolagets tjänster använts av tusentals kunder.

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 74-89% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?