Med sju raka minusveckor i backspegeln har den negativa veckotrenden för Nasdaqs kompositindex och dess teknikbolag nått en nivå som inte skådats sedan 2001, i samband med att dotcom-bubblan sprack, skriver CNBC.
Inflationen, stigande räntor, kriget i Ukraina och coronanedstängningar i Kina pekas ut som bidragande faktorer till det dystra marknadshumöret, och det har slagit särskilt hårt mot teknik- och tillväxtbolag. Vidare har Fed signalerat att centralbanken avser att fortsätta höja räntan i kampen mot inflationen, vilket lett till en ökad oro för att högre kapitalkostnader kommer att kombineras med ett försämrat konsumentförtroende och i och med det äta bort vinstmarginalerna.
Efter den gångna handelsveckans nedgång har det tekniktunga indexet tappat 29 procent mot sin topp i november ifjol. Toppen i fråga dateras till fredagen den 19 november, då indexet stängde på nivån 11,354.62. S&P 500-indexet har också tappat rejält mot sin topp, dock inte lika mycket som Nasdaq, och snuddade vid en så kallad björnmarknad under fredagshandeln.
Bland veckans förlorare syntes Cisco, som tillverkar nätverksutrustning och är sektorkollega till Ericsson, som föll med 13 procent sedan bolaget gick ut med en sänkt försäljningsprognos till följd av leveransstörningar. Även datortillverkaren Dell, e-handelsplattformsoperatören Shopify, mjukvarubolaget Workday och autentiseringsföretaget Okta summerade tvåsiffriga ras när handelsveckan var slut.
Aktier kopplade till miljardären och entreprenören Elon Musk fick sig också en törn. Sociala medie-plattformen Twitter, som är under uppköp av Musk, föll 6 procent under veckan medan elbilsföretaget Tesla, där Musk är vd, föll 14 procent.
Teknikjättarna Apple, Alphabet/Google och Amazon summerade veckan ned 6,5 respektive 6 och 5 procent.