Sju nya miljarder i pandemistöd från regeringen

Regeringen vill satsa ytterligare sju miljarder kronor på vården på grund av pandemin.

Pengarna ska gå till främst covidvård, uppskjuten vård och vaccin.

Samtidigt förlängs en rad stöd till enskilda.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto:Jonas Ekstromer/TT

”Vi tillför ekonomiska resurser för att förstärka vaccination och smittskyddsarbetet. Totalt innehåller paketet satsningar på sju miljarder kronor”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff tillsammans med biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) och socialminister Lena Hallengren (S).

De sju miljarderna ska användas för covidvård och för annan vård som skjutits upp på grund pandemin, samt till inköp av vaccin och utförande av vaccinationer. 

Pengarna ska exempelvis gå till regionerna.

”Vi kommer att komma med förslag om att skjuta till ytterligare två miljarder till regionerna”, säger Magdalena Andersson.

”Vi agerar återigen för att säkerställa resurser till sjukvården.”

Enligt biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) förlängs också ett rad olika stöd, exempelvis karensavdraget.

”Du ska inte behöva tveka om att stanna hemma om du blir sjuk”, säger hon.

”Vi vill också meddela att vi nu kopplar de här stöden till vaccinationsmålet. Det vill säga de här stöden kommer att förlängas så länge som vaccinationsmålet inte är uppnått.”

Det handlar bland annat om karensavdraget, ersättningen till egenföretagare för de 14 första karensdagarna och kompensationen till arbetsgivare för ökade kostnaderna för sjuklöneersättningar.

”Vi förlänger också det slopade kravet på läkarintyg de första 14 dagarna för samtliga”, säger Åsa Lindhagen.

”Regeringen förlänger också ersättningarna för riskgrupper och vissa anhöriga.”

Förslagen om mer pengar till vård och vaccin finns med i en extra ändringsbudget och i vårändringsbudgeten för 2021 som presenteras den 15 april.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?