Sju mäklare varnas för lockpriser

Efter en granskning av 21 mäklare varnar Fastighetsmäklarinspektionen sju av dessa för att ha använt sig av lockpriser. I de flesta fallen bedömdes lockprissättningen ha varit systematisk.

Fem av de varnade är verksamma i Stockholm, en i Göteborg och en i Linköping, enligt besluten från inspektionen. Under granskningen, som var en del av ett tillsynsprojekt, gick man igenom ett stickprov av mäklarnas avslutade försäljningar av bostadsrätter under perioden 1 september 2015 till 29 februari 2016.

En av de varnade mäklarna bedöms ha använt lockpriser i 25 av 30 granskade försäljningar, en annan har i 38 av 39 granskade fall satt ett utgångspris som ”väsentligen har understigit den slutliga köpeskillingen”.

Sänk räntan: Jämför bolåneräntor här (extern tjänst)

En tredje mäklare hade prisavvikelser på 24, 26 respektive 29 procent i sina tre granskade försäljningar. Utredningen ansågs således visa att mäklaren i fråga "genom den vilseledande marknadsföringen har åsidosatt sin omsorgsplikt och god fastighetsmäklarsed på ett sätt som är varningsgrundande”.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?