ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sju ledamöter lämnar brittiska Labour – bildar oberoende grupp

  • Labours partiledare Jeremy Corbyn. Foto: Gareth Fuller/TT

Sju parlamentsledamöter i brittiska oppositionspartiet Labour går sin egen väg på grund av oenigheten runt utträdet ur EU och kritiken mot partiets hantering av antisemitism.

”Jag har skämts allt mer över att vara en del av Labour-partiet. Nu lämnar jag bakom mig en kultur av mobbning och hot. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med kollegor som respekterar varandra”, säger ledamoten Luciana Berger från Liverpool, enligt tidningen The Guardian.

Utöver Berger ingår även Chuka Umunna, Gavin Shuker, Angela Smith, Chris Leslie, Mike Gapes och Ann Coffey i gruppen.

Något nytt parti blir det dock inte – åtminstone inte tills vidare. Utbrytarna kommer i stället att kalla sig "Den oberoende gruppen", rapporterar brittiska medier från presskonferensen i London.

Chris Leslie från Nottingham anser att Labour har tagits över av ”extremvänstern” och att det vore oansvarigt att låta partiledaren Jeremy Corbyn bli premiärminister.

”Vi måste säga att det är nog nu. Det måste finnas en bättre väg framåt”, säger Leslie enligt BBC.

För Labour är avhoppen en av de värsta interna smällarna sedan 1980-talet då fyra ledamöter hoppade av för att i stället starta Socialdemokratiska partiet, som senare kom att gå upp i det som nu heter Liberaldemokraterna.

Ledamöterna på presskonferensen är allvarliga och starkt berörda av det som sker, rapporterar brittisk press.

”Jag mår illa av att partiet nu är ett rasistiskt och antisemitiskt parti. Jag är rasande över att Labour-ledningen underlättar brexit”, säger Mike Gapes, som varit medlem i partiet sedan slutet av 1960-talet.

”Vi uppmanar andra som delar våra politiska värderingar att ansluta sig till oss. Ni kan komma från olika politiska lägen – vi bjuder er att lämna era partier och hjälpa oss hitta en ny väg framåt”, säger Chuka Umunna, som varit en de Labour-ledamöter som hårdast kampanjat för en ny folkomröstning och att Storbritannien ska stanna i EU.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies