Annons

Sjöstedts skarpa krav: ”Då är vår tid med Löfven över”

Parternas misslyckade las-förhandlingar riskerar att kasta in Sverige i en regeringskris. Statsminister Stefan Löfven är nu hårt pressad från alla håll och tonläget är högt uppskruvat.

Regeringen hoppas på ytterligare förhandlingar, men parterna nobbar.

Foto:Claudio Bresciani/TT, Claudio Bresciani/TT, Claudio Bresciani/TT

Det skulle bli en historisk uppgörelse mellan facken och arbetsgivarna om arbetsrätten, men förhandlingarna bröt samman på upploppet.

Flera partiledare gick under torsdagen ut och beklagade att parterna inte kunde komma överens, samtidigt som de själva hade ett mycket högt tonläge.

Den politiska låsningen är i det närmaste total och inklämd i mitten står statsminister Stefan Löfven, som nu pressas hårt från alla håll.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt beskriver las-utredningen som ett hot mot den svenska modellen, och skulden för att parterna misslyckats lägger han på regeringen.

”Det är Stefan Löfven, den gamle förbundsordföranden i IF Metall, som ställde sig på arbetsgivarnas sida”, säger han.

Vänsterpartiet riktar nu tre skarpa krav mot Stefan Löfven:

*Utredningsförslaget får inte läggas fram som lagförslag.

*Ett eventuellt nytt förslag, måste ge mer makt till den fackliga sidan, jämfört med utredningens förslag.

*Förslaget att uppsägningar ska kunna ske utan saklig grund måste skrotas.

Jonas Sjöstedt varnar för konsekvenserna, om inte Stefan Löfven ger ett klart och tydligt besked.

”Då kan han inte regera vidare med Vänsterpartiets stöd som statsminister. Då är vår tid med att tolerera Stefan Löfven över”, säger han.

Samtidigt kommer lika skarpa krav från höger, från regeringens två samarbetspartier. Annie Lööf gör klart att Centerpartiet inte kommer att vika en tum från kravet på lagstiftning.

”Nu vet både regeringen och parterna vad som gäller. Arbetet och tidsplanen med att genomföra den utredning som finns påbörjas nu”, säger hon.

Det här var priset Stefan Löfven betalade för regeringsmakten, enligt Annie Lööf. 

”Centerpartiet accepterade den socialdemokratiska regeringen med ett antal politiska reformer i januariavtalet. Och detta var en av dem”, säger hon.

Liknande besked kommer från Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, som anser att förslagen i las-utredningen nu måste bli lag.

”Det kan komma åsikter av teknisk karaktär som vi behöver ta hänsyn till”, säger hon.

Nyamko Sabuni anser att liberaliseringen av arbetsrätten är än viktigare nu, i spåren av pandemin.

Det har också kommit starka önskemål från näringslivet om en förändring. Bland annat har fordonsjätten Scania hävdat att dagens arbetsrättsliga regler är föråldrade och därmed måste anpassas till dagens situation för företag.

Även L-ledaren varnar för konsekvenserna om inte Stefan Löfven lever upp till skrivningarna i januariavtalet.

”Då finns inget avtal att samarbeta kring och därmed så finns det inget samarbete. Så regeringen tar i så fall ansvaret för att skapa en regeringskris”, säger Nyamko Sabuni.

För regeringen och Stefan Löfven väntar nu en svår balansakt för att avvärja hotet om en större kris.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), som uttryckt kritik mot las-utredningen, har inte lika bråttom som Annie Lööf och Nyamko Sabuni.

Hon vill invänta remissvaren, som har en deadline den 26 oktober, för att se om några ändringar kan påkallas därifrån.

Skulle det vara så, ser hon en möjlighet att ändra i lagförslaget.

”Absolut. Det kan finnas frågor där det kommer in andra typer av varianter om hur man kan göra. Det kan också komma in stark kritik mot förslagen. Det är klart att det kommer vi verkligen ta med oss. Det är centralt. Annars behöver man inte gå ut med remisser.”

Trots att parternas förhandlingar bröt samman, uppmanar Eva Nordmark facken och arbetsgivarna att återuppta samtalen. 

Hon ser ett spelrum på ett par veckor som en möjlighet för parterna att lösa frågan. Det skulle smaka för regeringen, som då slipper gå vidare med lagstiftning.

”Jag uppfattar det som att parterna, trots tunga förhandlingar, var väldigt nära att nå varandra. Jag ser väldigt gärna att parterna sätter sig vid förhandlingsbordet igen”, säger Eva Nordmark.

Men intresset från facken och arbetsgivarsidan är ljummet.

”Det handlar inte om att saker blir bättre för att mer tid går, utan det som behövs är att parterna hittar en lösning på de svåra frågorna”, säger Svenskt Näringslivs chef för arbetsgivarfrågor, Mattias Dahl.

Även LO är tveksamma till ytterligare förhandlingar.

”Den frågan har vi inte diskuterat”, säger ordförande Susanna Gideonsson.

Samtidigt som V nu ökar trycket på regeringen, kvarstår frågan hur partiet ska göra för att förverkliga sina hot mot Stefan Löfven.

V har inte tillräckligt många mandat i riksdagen för att lägga fram ett misstroende på egen hand. Partiet behöver hjälp av något av oppositionspartierna till höger.

Men någon hjälp av Moderaterna, kan V inte räkna med, som det verkar.

‘’Vi kommer inte att använda Vänsterpartiet som ett hot för att stoppa reformer som vi tycker är viktiga”, säger partiledaren Ulf Kristersson.

Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan fler få 1 miljon mer i pension

Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper avgifterna ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Det kan löna sig att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Rejält. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga skalavgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor i stället för dina egna, menar Nicklas Andersson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är mycket pengar. Därför är det väldigt viktigt att man ser över sina pensioner och flyttar dem bort från avgifter, säger han.

Kan du få 1 miljon mer? Testa och se! Här letar Avanza rätt på dina gamla pensioner åt dig.

Hur kan det bli 1 miljon mer?

Eftersom de årliga avgifterna är procentuella blir kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar år efter år – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter vilket effektivt urholkar din framtida pension.

– Ingen skulle väl någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Det borde undvikas till varje pris. Nu är det dessutom enklare än någonsin att flytta sina pensioner och ge sig själv en rejäl framtida löneförhöjning på köpet, säger Nicklas Andersson.

Vilka pensioner går att flytta?

Förra året började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det innebär att det max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Mitt absolut bästa pensionstips är att flytta gamla tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar till en aktör helt utan skalavgifter. Det kan alltså ge dig upp till 1 miljon mer i pension. Därefter är det naturligtvis viktigt att säkerställa rätt sparform och prislapp, men skalavgiften är trots allt en garanterad avgift. Bara genom att undvika den förbättrar du framtidsutsikterna i ditt sparande, säger Nicklas Andersson.

Låt Avanza leta rätt på dina gamla pensioner – och se direkt om de går att flytta eller inte (och vad du kan spara på att undvika avgifter). 

De 5 mest ägda aktierna hos Avanza just nu:

1. Investor B 

2. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B 

3. Volvo B 

4. Kinnevik B 

5. Volvo Car B 

Listan visar de mest ägda aktierna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

De 5 mest ägda fonderna hos Avanza just nu:

1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 

2. Avanza Zero 

3. Avanza Global 

4. Länsförsäkringar Global Indexnära 

5. Swedbank Robur Ny Teknik A 

Listan visar de mest ägda fonderna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

Risktext:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

*De nya reglerna för sänkta avgifter gäller alla fond- eller depåförsäkringar, ej traditionella försäkringar, tecknade efter 1 juli 2007. Observera att du inte kan flytta kollektivavtalad tjänstepension till oss så som SAF-LO, KAP-KL, PA03 (PA16) eller ITP (ITPK). Avanza bjuder på flyttavgiften upp till 1 000 kronor. Läs mer och se hur vi har räknat här.

 

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera