ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Sjöstedt vill göra upp om energin – kräver vindkraft

  • Foto: Evelina Carborn

Vänsterpartiet vill gå med i energiuppgörelsen men kräver samtidigt att överenskommelsen uppdateras. Ett av kraven är att Vattenfall får i uppdrag att bygga mer vindkraft.

Kärnkraften har på nytt blivit en stridsfråga i svensk politik och i december valde Moderaterna och Kristdemokraterna att lämna energiöverenskommelsen, som slöts 2016.

Det innebär att de partier som är kvar i uppgörelsen, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet, saknar majoritet i riksdagen och därför är beroende av Vänsterpartiets röster för att få igenom sin politik.

Det här blev tydligt för några veckor sedan vid omröstningen om Ringhals 1 och 2, där det till slut bara var en röst som avgjorde.

Nu anser Jonas Sjöstedt att det är dags att Vänsterpartiet får ett större inflytande över energipolitiken. 

”Vi vill ha inflytande över energipolitikens långsiktiga utveckling och vill därför förhandla med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet om att bli en del av energiöverenskommelsen”, säger han.

Vänsterpartiet valde att ställa sig utanför energiöverenskommelsen när den slöts 2016, i protest mot att kärnkraften fick vara kvar.

Men den frågan är nu överspelad, anser Jonas Sjöstedt.

”Kärnkraften är på väg att konkurreras ut. Ingen mer kärnkraft kommer att byggas i Sverige om den inte subventioneras. Och i energiöverenskommelsen står det att inga subventioner ska gå till ny kärnkraft”, säger han.

Vänsterpartiet hoppas få till en långsiktig uppgörelse med de partier som i dag är kvar i energiöverenskommelsen men ställer samtidigt tre skarpa krav.

Ett är att de områden och kommuner där det byggs vindkraft ska få en skälig ersättning.

Ett annat är att det måste byggas en ny elkabel till Gotland, vilket skulle bana väg för mer havsbaserad vindkraft. 

Vänsterpartiet kräver också att Vattenfall får i uppdrag att öka sina investeringar i vindkraft.

”Sverige ska ha ett stabilt överskott på el och vi ska exportera ren, förnybar el och slå ut fossilkraft på kontinenten”, säger Jonas Sjöstedt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer