Annons

Sjöstedt vill förhandla med Löfven: ”Har beredskap”

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt uppmanar statsminister Stefan Löfven (S) att förhandla med V om hur Arbetsförmedlingen ska förändras för att undanröja hotet om en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsministern.

”Vi har beredskap under hela helgen för att lösa de här frågorna”, säger Jonas Sjöstedt till TT.

Sedan Vänsterpartiets misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tidigare i veckan har kontakter mellan S och V funnits, enligt Jonas Sjöstedt.

Men i stället för förhandlingar ser det ut som att partiet utelämnas från diskussionerna om de krav oppositionen har ställt för att dra tillbaka misstroendehotet mot Eva Nordmark,

”Vi har haft en del kontakter. Men de säger att de vägrar att förhandla med oss. Och det är konstigt för vi har gjort massor med överenskommelser genom åren”, säger Sjöstedt.

”Vi har gjort en hel rad statsbudgetar men nu kan vi plötsligt inte prata med varandra för att se till att Sveriges arbetslösa får en rimlig situation? Det är faktiskt inte hållbart.”

Socialdemokraterna vill på lördagen inte kommentera Jonas Sjöstedts uppmaning då partiet anser att det inte finns något mer att tillägga.

Reformen av Arbetsförmedlingen är en punkt i de fyra partiernas så kallade januariavtal. Men i torsdags, under riksdagens frågestund, tillkännagav Sjöstedt att Vänsterpartiet begär misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Enligt honom befinner sig Arbetsförmedlingen i djup kris på grund av omorganisationen.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna hakade snart på V:s misstroendehot, vilket fick regeringen, Centerpartiet och Liberalerna att påbörja samtal om hur man ska uppfylla kraven för att misstroendehotet ska dras tillbaka.

Löfven har sedan dess flaggat för att kunna få till en överenskommelse med M och KD – något som skulle innebära att det inte längre finns en majoritet för Vänsterpartiets misstroendeförklaring.

”Just nu ser det inte ut som att det förhandlas på det hållet heller utan det är låst. Vi är beredda att sätta oss ner med regeringen, januaripartierna (C och L), M och KD för att lösa det här”, säger Sjöstedt.

Samtidigt har flera Socialdemokrater uttryckt högljudd kritik mot Vänsterpartiets hot om misstroendeomröstning, som kallats både ”fruktansvärd” och ”anmärkningsvärd”.

”Jag förstår att det är en jobbig situation. De har hamnat till höger om M och KD, där ska de inte vara i normala fall. Vi har provat allting, men det är som att regeringen inte har velat inse att den har minoritet i riksdagen. Varje regering som har en minoritetsställning måste ta hänsyn till majoriteten i riksdagen”, säger Sjöstedt om kritiken.

M och KD vill ha besked senast på tisdag om regeringen tänker uppfylla deras två krav eller inte. Annars går de vidare med misstroendeomröstningen mot Nordmark.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?