1515
Annons

Sjöstedt: Vi släpper inte fram Stefan Löfven

Vänsterpartiet släpper inte fram Stefan Löfven som statsminister om en omröstning hålls som planerat nu på onsdag. Så länge V stängs ute från inflytande kommer V blockera en ny S-ledd regering. 

Det beskedet gav Vänsterledaren Jonas Sjöstedt på en pressträff på måndagen. 

Foto:TT

Så länge beskeden i den överenskommelse som slutits mellan S, C, L och MP ligger fast, och V stängs helt ute från inflytande, kommer Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet inte att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. 

“Skulle situationen förbli oförändrad, så kan vi inte rösta gult”, säger han.

Jonas Sjöstedt riktade under pressträffen i riksdagen mycket hård kritik mot Socialdemokraterna, som han menar gått med på alldeles för stora eftergifter till C och L. 

“Vi är i Vänsterpartiet både förvånade och besvikna över hur långt högerut som Stefan Löfven har gått i sin överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna”, säger Jonas Sjöstedt. 

“Det här skulle bli den mest högervridna socialdemokratiska regering som Sverige någonsin har haft”, fortsätter han.

Exakt vad Vänsterpartiet kräver för eftergifter för att släppa fram Stefan Löfven är fortfarande lite oklart. Men en bärande del är att V, vars mandat S är beroende av för att kunna bilda en ny regering, ges inflytande. 

Skrivningen i uppgörelsen mellan S, C, L och MP att V ska stängas ute från inflytande riskerar därmed att kosta Stefan Löfven statsministerposten. 

“Det är en otroligt unik och märklig hållning och för oss helt oacceptabelt”, säger Jonas Sjöstedt. 

Men att V stängs ute från inflytande har samtidigt varit ett krav från Annie Lööf och Jan Björklund. Därför är det nu ytterst osäkert hur onsdagens planerade statsministeromröstning går, om talmannen nu väljer att hålla den som planerat. 

Ytterligare eftergifter V vill se är att reformer som V var med och drev igenom under samarbetet med Stefan Löfven under den förra mandatperioden fredas, och i den mån de rivits upp också återinförs.

Enligt Jonas Sjöstedt skulle den politik som formuleras i uppgörelsen mellan S, C, L och MP leda till ökade klyftor och ökad otrygghet på arbetsplatserna.

“Vänsterpartiet kommer självklart att rösta emot alla sådana förslag som går i den riktningen, oavsett vem som är avsändare”, säger han.

Så länge V håller fast vid sitt besked kommer Stefan Löfven inte kunna tillträda. Jonas Sjöstedt anser nu att statsministeromröstningen som är planerad till på onsdag, och som talmannen enligt tidigare besked formellt ska utlysa senare under måndagen, skjuts upp. 

“Om han vill ha en statsminister som röstas på onsdag så får han ta Ulf Kristersson”, säger Jonas Sjöstedt.

V-ledaren sade samtidigt han kan acceptera att C och L har ett budgetsamarbete med S-MP-regeringen som Vänstern inte ingår i. 

Jonas Sjöstedt var också något svävande om huruvida han kräver att den 16 sidor långa överenskommelsen mellan S, C, L och MP omformuleras. Får han muntliga löften från Stefan Löfven kan det räcka. 

“Jag litar på Stefan Löfvens ord”, säger Jonas Sjöstedt.

“Men då ska det också tydlig sägas, att det som står där egentligen inte är det som gäller”, fortsätter han.

Det som nu sannolikt avgör Stefan Löfvens öde är om Jan Björklund och Annie Lööf kan leva med det eftergifter V kräver. 

Om Vänsterpartiet och Socialdemokraterna inte kommer överens väntar antingen nyval eller så blir det M-ledaren Ulf Kristersson som bildar regering. Men ansvaret för detta vilar i så fall inte på Vänsterpartiet, anser Jonas Sjöstedt. 

”Vi rösta emot varje sådan regering. Det är aldrig vi som släpper fram en Kristersson-regering.”

Vilka är de viktigaste sakpolitiska återställarna som du kräver för att släppa fram Stefan Löfven? 

”Vi är inte Liberalerna så vi förhandlar inte via Dagens Industri. Vi tar det i samtalsrummet men jag har nämnt våra reformer, att hedra dem är otroligt viktigt för Vänsterpartiet”, säger han och pekar på reformer som gynnar ensamstående föräldrar, pensionärer och klimatområdet. 


Innehåll från AccentureAnnons

Bransch i omvandling: Det här krävs för partnerskap med den nya elkunden

Vinterns elpriser har, minst sagt, fått konsumenterna att lägga märke till sin elräkning. Nu måste elbolagen visa kunderna att de erbjuder något mer än bara en faktura, och det finns framförallt fem områden som krävs för att skapa partnerskap med den nya elkunden.

Läs mer om vad som krävs för att bli framtidens elleverantör 

Det är mycket el på agendan just nu. Efter en vinter med rekordhöga elpriser har Rysslands invasion av Ukraina satt kniven mot strupen på den europeiska energianvändningen, samtidigt som klimatkrisen kräver en omställning från fossila bränslen i varenda bransch, från transport till ståltillverkning.

– Energi är verkligen en bransch under stark omvandling, och det sker brett i hela samhället, konstaterar Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

– Framförallt ser vi att kunderna, oavsett om det är privatkunder eller företagskunder, i dag ställer helt andra krav på sin elleverantör än vad de har gjort tidigare.

Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.
Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

Rapporten ”The New Energy Consumer” från Accenture konstaterar att relationen mellan kund och elleverantör tidigare var i princip transaktionsbaserad. El kom ur två hål i väggen, räkningen betalades, ingen tänkte mer på det än så.

– Men både det höga elpris vi ser nu och den höga medvetenhet som finns kring hållbarhet har ändrat det här markant. Slutkunden idag vill vara med och bidra till energi-omställningen genom att köpa grönare el, men de vill också ha hjälp från elbolagen med att effektivisera sin egen elkonsumtion.

Perspektivskifte av stora mått

Och det här ställer elbolagen inför ett perspektivskifte av stora mått. Inte minst kräver det en ny syn på vad som egentligen skapar värde för både dem själva, och för kunden. Enligt rapporten är det framförallt fem områden som elbolagen behöver fundera över för att skapa en känslomässig, snarare än transaktionsbaserad, relation med sina kunder: Syfte, Produkter, Teknikplattformar, Talang och Partnerskap.

– Alla de här fem är lika viktiga, men att ha ett ambitiöst och genuint syfte som fylls med reellt innehåll snarare än floskler är grunden. Syftet skall sedan driva åtgärder, för det är utan tvekan så att kunder och företag vill köpa tjänster och produkter från företag som bidrar till omställningen kring hållbarhet.

Det är med ett tydligt syfte företagen kan hitta riktningen för att utveckla nya produkter och tekniska plattformar, det är med ett tydligt syfte de kan attrahera anställda och kunder, och det är med ett tydligt syfte de hittar de partnerskap som blir avgörande för att kunna bli en viktig spelare, inte bara på elmarknaden, utan i den energiomställning som nu sker inom hela samhället. Och här ser Fredrik Engdar att de svenska bolagen ligger bra till.

– Många svenska elbolag ligger redan långt framme, för de vet vad de vill åstadkomma och de verkar vara genuina i sin önskan att nå dit. Nu gäller det att ta nästa steg och fortsätta driva omvandlingen mot ett hållbart samhälle.

Rapporten visar även att konsumenterna vill ha hjälp att själva ställa om sin energikonsumtion. Dels via råd och tips, dels också via nya produkter och miljövänliga alternativ. 

– De svenska bolagen ligger bra till när det gäller att erbjuda grön el, men sen behöver de hjälpa kunderna i deras omställning och effektivisera elanvändningen. För att åstadkomma detta behövs både större insikt i kunders beteende och behov, samt nya typer av produkter. 

Nya former av partnerskap

En annan viktig aspekt av omställningen är nya former av partnerskap för att i nära samarbete med företagskunder och andra aktörer på marknaden förändra energianvändningen. 

– Partnerskap är en hjärtefråga för mig. Energiomställningen har redan lett till helt nya sorters gränsöverskridande samarbeten mellan branscher som vi inte har sett så ofta tidigare.

Till exempel möbelföretag som säljer solpaneler, snabbmatskedjor som blir laddstationer för elbilar, oljebolag som köper kraftbolag – kombinationerna är många, ibland överraskande och uppstår överallt.

– Det är den ökande kundinsikten, och självinsikten, som ligger bakom. Företagen inser att de inte kan göra allt själv, utan att de måste ingå partnerskap både med aktörer i andra branscher och med snabba, digitala startups som kan hjälpa till att utveckla nya förmågor och snabba på energiomställningen. De här konstellationerna kommer att vara avgörande för att klara av att vara relevant på den nya energimarknaden.

Läs mer om elbranschens omställning 

 

Mer från Accenture

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accenture och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?