Annons

Sjöstedt: Vi släpper inte fram Stefan Löfven

Vänsterpartiet släpper inte fram Stefan Löfven som statsminister om en omröstning hålls som planerat nu på onsdag. Så länge V stängs ute från inflytande kommer V blockera en ny S-ledd regering. 

Det beskedet gav Vänsterledaren Jonas Sjöstedt på en pressträff på måndagen. 

20190114-jonasrawpk-1304_NormalHidef.mp4.
Foto:TT

Så länge beskeden i den överenskommelse som slutits mellan S, C, L och MP ligger fast, och V stängs helt ute från inflytande, kommer Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet inte att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. 

“Skulle situationen förbli oförändrad, så kan vi inte rösta gult”, säger han.

Jonas Sjöstedt riktade under pressträffen i riksdagen mycket hård kritik mot Socialdemokraterna, som han menar gått med på alldeles för stora eftergifter till C och L. 

“Vi är i Vänsterpartiet både förvånade och besvikna över hur långt högerut som Stefan Löfven har gått i sin överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna”, säger Jonas Sjöstedt. 

“Det här skulle bli den mest högervridna socialdemokratiska regering som Sverige någonsin har haft”, fortsätter han.

Exakt vad Vänsterpartiet kräver för eftergifter för att släppa fram Stefan Löfven är fortfarande lite oklart. Men en bärande del är att V, vars mandat S är beroende av för att kunna bilda en ny regering, ges inflytande. 

Skrivningen i uppgörelsen mellan S, C, L och MP att V ska stängas ute från inflytande riskerar därmed att kosta Stefan Löfven statsministerposten. 

“Det är en otroligt unik och märklig hållning och för oss helt oacceptabelt”, säger Jonas Sjöstedt. 

Men att V stängs ute från inflytande har samtidigt varit ett krav från Annie Lööf och Jan Björklund. Därför är det nu ytterst osäkert hur onsdagens planerade statsministeromröstning går, om talmannen nu väljer att hålla den som planerat. 

Ytterligare eftergifter V vill se är att reformer som V var med och drev igenom under samarbetet med Stefan Löfven under den förra mandatperioden fredas, och i den mån de rivits upp också återinförs.

Enligt Jonas Sjöstedt skulle den politik som formuleras i uppgörelsen mellan S, C, L och MP leda till ökade klyftor och ökad otrygghet på arbetsplatserna.

“Vänsterpartiet kommer självklart att rösta emot alla sådana förslag som går i den riktningen, oavsett vem som är avsändare”, säger han.

Så länge V håller fast vid sitt besked kommer Stefan Löfven inte kunna tillträda. Jonas Sjöstedt anser nu att statsministeromröstningen som är planerad till på onsdag, och som talmannen enligt tidigare besked formellt ska utlysa senare under måndagen, skjuts upp. 

“Om han vill ha en statsminister som röstas på onsdag så får han ta Ulf Kristersson”, säger Jonas Sjöstedt.

V-ledaren sade samtidigt han kan acceptera att C och L har ett budgetsamarbete med S-MP-regeringen som Vänstern inte ingår i. 

Jonas Sjöstedt var också något svävande om huruvida han kräver att den 16 sidor långa överenskommelsen mellan S, C, L och MP omformuleras. Får han muntliga löften från Stefan Löfven kan det räcka. 

“Jag litar på Stefan Löfvens ord”, säger Jonas Sjöstedt.

“Men då ska det också tydlig sägas, att det som står där egentligen inte är det som gäller”, fortsätter han.

Det som nu sannolikt avgör Stefan Löfvens öde är om Jan Björklund och Annie Lööf kan leva med det eftergifter V kräver. 

Om Vänsterpartiet och Socialdemokraterna inte kommer överens väntar antingen nyval eller så blir det M-ledaren Ulf Kristersson som bildar regering. Men ansvaret för detta vilar i så fall inte på Vänsterpartiet, anser Jonas Sjöstedt. 

”Vi rösta emot varje sådan regering. Det är aldrig vi som släpper fram en Kristersson-regering.”

Vilka är de viktigaste sakpolitiska återställarna som du kräver för att släppa fram Stefan Löfven? 

”Vi är inte Liberalerna så vi förhandlar inte via Dagens Industri. Vi tar det i samtalsrummet men jag har nämnt våra reformer, att hedra dem är otroligt viktigt för Vänsterpartiet”, säger han och pekar på reformer som gynnar ensamstående föräldrar, pensionärer och klimatområdet. 


Innehåll från Bristol-Myers Squibb Annons

Uppköpet stärker BMS:s läkemedelsportfölj

I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.
I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.

Med uppköpet av läkemedelsbolaget Celgene stärker Bristol Myers Squibbs sitt erbjudande av läkemedel och vårdlösningar. Bolaget kommer även fortsätta att samarbeta med andra vårdaktörer för att utveckla behandlingar för svårt sjuka patienter.

I november förra året fullbordade BMS, Bristol Myers Squibb, sitt uppköp av Celgene och de båda bolagens produkter finns nu under BMS varumärke.

– Bägge bolagen var framgångsrika både globalt och här i Sverige. Tillsammans har vi nu möjligheten att hjälpa än fler patienter inom olika sjukdomsområden. Vi har redan ett flertal ledande produkter på marknaden och bara under de kommande två åren lanserar vi ytterligare åtta nya läkemedel, säger Michaël Lugez, vd på BMS Sverige och tidigare vd på Celgene Nordics. 

Ledande biofarmabolag

Celgene var innan sammanslagningen en världsledande aktör inom läkemedelsutveckling för behandling av bland annat blodcancersjukdomar, solida cancertumörer samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS var ett globalt biofarmabolag som utvecklade innovativa läkemedel inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, immunologi och fibros.

– Tillsammans har vi en av industrins bredaste pipelines och tack vare att vi nu kan slå samman kunskaperna och erfarenheterna från de båda bolagen kommer vi bli ännu starkare. Medarbetarna är vår främsta tillgång och de drivs av att hitta nya läkemedel och innovativa behandlingslösningar för vården. Både Celgene och BMS har tidigare också investerat stort i forskning globalt och det är något vi kommer att fortsätta med, säger Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer - så verkar Bristol Myers Squibb i Sverige.

Under kommande år avser BMS i Sverige att arbeta mot tre huvudmål.

– Vår första prioritet är nu att färdigställa sammanslagningen av bolagen för att patienterna ska kunna ta del av fördelarna. Vidare har vi som mål att våra nya produkter ska bli tillgängliga för patienter i Sverige så snart som möjligt. Det tredje målet är att ge vår personal fler möjligheter att växa och utveckla vår affär, säger Michaël Lugez.

Patienterna är allt fokus

Patienterna och deras vård står ständigt i fokus i allting som BMS gör och bolaget vill vara med genom hela patientresan. Därför utvecklar de nu bland annat en app där patienter kan följa sin behandling, få svar på frågor och prata med en läkare.

– Vi vill inte bara vara en läkemedelsleverantör, utan även en partner till alla som är involverade inom hälso- och sjukvård. BMS var till exempel med och grundade organisationen ”All.Can” vars mål är att frigöra resurser för sjukhus för att optimera behandlingen av patienter. För att uppnå detta måste vi arbeta tillsammans. Ett annat exempel är hur vi i den pågående pandemin arbetar tillsammans med andra företag och organisationer för att donera pengar, labbutrustning och produkter för att stötta kampen mot coronaviruset, säger Michaël Lugez.

Ny logotyp

I samband med uppköpet av Celgene uppdaterar BMS även sitt varumärke med en ny logotyp.

– Även om vi fortfarande heter BMS är vi ett nytt bolag och det vill vi visa med vår nya logotyp. Motivet är en hand som är en universell symbol för läkande. Den representerar att ge och ta emot vård och visar på vårt engagemang för att sätta människan i första rummet, det är personligt, avslutar Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Bristol Myers Squibb här 

Fakta Bristol Myers Squibb
Bristol Myers Squibb, BMS, är ett globalt biofarmaceutiskt bolag som utvecklar innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget kombinerar smidigheten hos ett bioteknikbolag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsföretag. BMS är bland annat verksamma inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, cancersjukdomar samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS deltar i flera globala samarbeten för att utveckla och optimera vårdlösningar med patienten i fokus.

Mer från Bristol-Myers Squibb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bristol-Myers Squibb och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?