ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Vänsterpartiet vacklar om Sverige ska vara med i EU

  • Foto: Amanda Lindgren

Ska Vänsterpartiet som enda parti driva kravet på att Sverige ska lämna EU eller inte? Det är den heta frågan på Vänsterpartiets EU-valkonferens i Norrköping.

”Många vill veta var vi står och då ska vi också säga det i valrörelsen”, säger ordförande för Skånedistriktet Ana Süssner Rubin.

Men partiledningen och partiledaren Jonas Sjöstedt anser inte att partiet ska driva utträdeskravet och att det ska framgå i valplattformen.

”Det finns ett missförstånd om att vänsterpartister inte driver på i till exempel klimatfrågan eller löntagares rättigheter för att vi hellre skulle vilja att Sverige inte ska vara med i EU. Och det gör att färre röstar på oss”, säger han till TT.

”Vi har inte drivit utträdeskravet aktivt sedan 1995 och därför tycker jag att vi borde tala om att vi inte kommer att göra det de kommande fem åren heller”, säger han.

I partiprogrammet står det att Vänsterpartiet ska verka för att Sverige ska lämna EU. Men partistyrelsen skriver i sitt förslag till EU-valplattform att "det är inte aktuellt för oss att driva frågan om EU-utträde nu".

Om detta råder det dock oenighet i partiet. Göteborgsdistriktet motionerar till konferensen om att kravet på utträde ska ingå i EU-valplattformen.

En som stödjer Göteborgsmotionen är Skånedistriktets ordförande Ana Süssner Rubin, som också är kandidat till EU-parlamentet.

”Vi ser att alltmer går åt fel håll i EU, det vi sade i folkomröstningen om EU har ju besannats. Människor dör ute på havet för att EU har en inhuman flyktingpolitik, lönerna dumpas, arbetare ställs mot varandra, rasismen ökar. Det finns så mycket som är fel med EU, och att då säga att vi ska göra EU till ett solidaritetsprojekt känns väldigt långt borta för mig”, säger hon till TT.

”Vi driver inte utträdeskravet i EU-valet men däremot är det många som vill veta att Vänsterpartiet fortfarande är EU-motståndare, och då tycker jag att vi ska passa på att säga det i valrörelsen”, säger Ana Süssner Rubin.

Fram till helt nyligen drev Sverigedemokraterna kravet på att Sverige ska lämna EU, men nu anser partiet att det är bättre att försöka förbättra EU inifrån.

TT: Ni och SD har varit de två enda partierna med utträdeskrav, nu har SD övergett det, är det lättare att driva kravet nu?
”Det är ju möjligt, men vi har ju en helt annan agenda. Vi vill ha internationell solidaritet medan de vill ha den lilla nationen och sitta för sig själva”, säger Süssner Rubin.

Jonas Sjöstedt tog upp frågan om utträdeskravet i sitt inledningsanförande.

”Det finns ett missförstånd som vi måste göra upp med. Många tror lite vagt att eftersom vi är så kritiska till EU så är vi inte med och påverkar. Att vi skulle sitta och sura i ett hörn och säga att det inte går. Här har vi ett jobb att göra under våren”, säger Sjöstedt.

Han varnade för att högerextremismen är på frammarsch i Europa.

”Inför valet i maj är de också mer enade än tidigare. Och de har lagt om strategi, nu vill de tillsammans ta makten i EU. Det får inte ske”, säger Sjöstedt.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies