1515

Sjöstedt upp i förtroendetopp – Löfven tappar

Statsminister Stefan Löfven (S) är inte längre den partiledare som har högst förtroende bland väljarna. Det har i stället Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, enligt Novus nya partiledarundersökning.

Statsminister Stefan Löfven (S) och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.
Statsminister Stefan Löfven (S) och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Mätningen visar att förtroendet för Löfven minskat från 40 till 35 procent under sommaren, samtidigt som andelen som har stort förtroende för Sjöstedt ökat från 34 till 36 procent.

”Ett högt förtroende för partiledaren betyder inte per automatik att man är ett stort parti. Att Sjöstedt är i topp har inte att göra med att sympatin för hans politik är störst, utan att väljarna känner att de vet var de har honom”, säger Torbjörn Sjöström, Novus vd, till SVT Nyheter.

Moderatledaren Ulf Kristersson ligger med 32 procent fortsatt på en tredjeplats, följd av Ebba Busch (KD), Jimmie Åkesson (SD), Annie Lööf (C), Isabella Lövin (MP), Per Bolund (MP) och sist Nyamko Sabuni (L).

Undersökningen bygger på totalt 1.041 intervjuer genomförda 10–16 september 2020. Personerna som deltagit är mellan 18 och 79 år och har svarat på frågan ”Vilket förtroende har du för följande partiledare...?”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?