Sjöstedt: ”Mest realistiska är en socialdemokratisk minoritetsregering”

Jonas Sjöstedt håller fast vid att alliansen bär skulden för Sveriges parlamentariska situation. Nästa rimliga steg i regeringsbildningen är att låta Stefan Löfven återigen få sonderingsuppdraget.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Efter förmiddagens besked från Annie Lööf bedömer Jonas Sjöstedt att alliansen har försakat alla möjligheter för att bilda regering. Nästa steg bör vara att talmannen återigen ger sonderingsuppdraget till Stefan Löfven. 

”Den före detta alliansen klarade av att avsätta Stefan Löfven men de kan inte bilda regering och de kan inte styra Sverige. De har uttömt alla möjligheter och nu måste det uppdraget gå tillbaka till Stefan Löfven.”

Ett sådant uppdrag kan ta tid om det ska föra med sig meningsfulla förhandlingar och Sjöstedt menar att Stefan Löfven själv får avgöra om eller när han går upp till kammaren.

Enligt honom är det mest realistiska alternativet att se Socialdemokraterna i en minoritetsregering som både kan förhandla med Vänsterpartiet och även få de nödvändiga mandaten från Centerpartiet och Liberalerna för att lyckas få igenom sin budget. 

”Där finns den parlamentariska majoritet som kan bilda en stabil regering där SD har noll inflytande. Annie Lööf har precis konstaterat att hon inte kan ro i land den här uppgiften och det är tydligt att Centerpartiet och Liberalerna måste ompröva något av sina nej.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?