Annons

Sjöstedt: Löfven kommer att backa om las

Avgående Vänsterledaren Jonas Sjöstedt upprepade på onsdagen att han inte tror att statsminister Stefan Löfven kommer att lägga fram ett lagförslag i linje med las-utredningen. 

Foto:Evelina Carborn

Centerledaren Annie Lööf undrade vad som får Sjöstedt att tro att hon skulle släppa fram Stefan Löfven som ny statsminister efter en misstroendeomröstning om han ”avlövat” Centerns politik. 

Det framkom vid en debatt som de två hade på onsdagen.

”Tänk tanken att en S-regering lägger fram ett förslag som slår sönder anställningstryggheten i strid med LO, det kommer inte att ske”, sade Sjöstedt.

Han upprepade att hans partis mål är att vi aldrig ska komma till misstroendeförklaring, ”jag tror inte heller att de kommer att lägga fram förslaget”.

Vänsterledaren sade att så länge som Centern inte röstar på Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister ”har de ingen majoritet”.

”Det handlar om att man tror att man har majoritet för ett avtal som man inte har. Det är det som gör regeringen så dysfunktionell”, sade Sjöstedt.

Annie Lööf å sin sida sade att hon tycker att las är orättvis, ”för alla dem som står utanför, som inte får rätt till kompetensutveckling, det måste bli enkelt att få sitt första jobb och få kompetensutveckling genom hela livet”.

”Sist men inte minst måste vi inse att när Saltsjöavtalet slöts såg Sverige helt annorlunda ut. Nu är det viktigt att ha fokus på små företag och bland annat se till att unga människor kommer in på arbetsmarknaden fortare”, sade Lööf och tillade att LO ”har skakat hand på avtalet, men dragit sig ur”.

Hon framhöll att arbetsmarknadens parter har förhandlat under de senaste 15 åren som hon kan överblicka.

”Vi måste göra något, jag kan inte stå still när små företag inte vågar anställa och så många står utanför”, sade Lööf, men tillade att hon hoppas att parterna kan ”landa i ett avtal”.

På en fråga från moderatorn om varför Vänsterpartiets röda linjer går på två ställen, las och marknadshyror, svarade Jonas Sjöstedt att dessa två förslag ”förskjuter makten på ett sätt som blir svårt att reparera och de påverkar människor i deras vardag”. Det skulle leda ”göra alla otrygga” och minska fackens möjlighet att hjälpa till. 

Enligt Sjöstedt är las redan flexibelt och ”det inte finns något modernt i att folk blir rädda och otrygga, det finns inget modernt med godtycke”.

”Arbetsgivarna får mindre anledning att utbilda folk när det är lätt att avskeda dem. Det andra generalfelet med utredningen är att ni är på väg att förstöra en modell som har fungerat väldigt bra. Det är ert ansvar att det här har brakat samman två gånger”, sade Vänsterledaren.

Annie Lööf svarade att ”det du säger stämmer inte, det finns skydd mot godtycke” och tillade att det finns en majoritet i riksdagen för de förslag som utredaren lagt fram.

”Jag tror att Socialdemokraterna har så mycket råg i ryggen att man står upp för ett avtal man slutit”, sade hon.

Annie Lööf ifrågasatte hur Jonas Sjöstedt kunde säga att han röstar ned utredarens förslag, men ställer sig bakom i stort sett samma förslag om de kommer från parterna.

”Synar man Jonas Sjöstedts argument så blir de ganska tomma… dina argument blir väldigt bombastiska”, sade hon.

Annie Lööf sade också att januaripartierna gjorde en missbedömning när det slöt sitt avtal.

”Vi gjorde en missbedömning, vi trodde faktiskt inte att Jonas Sjöstedt skulle 'förhandla under täcket' med SD”, sade hon och tillade att det inte finns någon som missat att både Moderatledaren och Kristdemokraternas ledare sagt att de är villiga att förhandla med Sverigedemokraterna.

Jonas Sjöstedt ville att januaripartierna skulle förhandla med Vänsterpartiet i stället, ”då skulle det finnas en majoritet för alla förslag”.

Men Annie Lööf framhöll att för Centern är sakpolitiken oerhört central. 

”Och av en händelse råkar Jonas Sjöstedt ta upp förslag som de inte vill genomföra men som är viktiga för Centerpartiet… Man bjuder in till samtal med en väldigt vass armbåge”, konstaterade Lööf.

Innehåll från EKNAnnons

Så gör du en perfekt låneansökan – enligt banken

Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB.
Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB.

I tuffa tider behöver företag ofta extra finansiering – samtidigt kan det vara svårare att få lån. Men du kan förbättra dina chanser att få finansieringen som ditt företag behöver. Här ger Fredrik Josefsson från SEB sina fyra tips för hur du ska förbereda din låneansökan och ditt möte med banken.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din exportaffär

Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB. Som initiativtagare till SEB:s tillväxthub Greenhouse har han sett 5 000 svenska företag växa och han vet därför vilken roll extern finansiering spelar i företagens utveckling. Men hur säkrar man som företagare den så viktiga finansieringen från banken? Fredrik Josefsson säger att den enskilt viktigaste faktorn för huruvida ett lån beviljas – oavsett marknadsklimat – är återbetalningsförmågan.

– Att vi ser att lånet kan betalas tillbaka är det som fäller avgörandet. Det gäller oavsett det allmänna marknadsläget, men i oroliga tider som dessa är det ännu viktigare.

För att visa på god återbetalningsförmåga gäller det att noga förbereda er låneansökan och mötet med banken. Här är Fredrik Josefssons fyra tips för hur du får banken att säga ja.

1. Räkna, resonera och prognosticera

Att visa på starka finanser är viktigt i mötet med banken. I det ingår att kunna resonera kring frågor som hur stabil er bransch eller verksamhet är i oroliga tider, hur trygg företagets kundbas är och hur kundernas köpbeteende kan påverkas av stigande priser. Visa detta i olika prognoser.

– Kassaflöden, balansräkning, orderingång, tillväxt – det finns en rad prognoser som banken vill se när vi tittar på en låneansökan. Vill du imponera på oss är mitt tips att ta höjd för olika händelseutvecklingar. Visa upp både en konservativ och en realistisk prognos, säger Fredrik Josefsson.

2. Visa på kostnadskontroll

Enligt Fredrik Josefsson är det viktigt att kommunicera att företaget förstår det nuvarande marknadsläget. Just nu är det synonymt med att visa på god kostnadskontroll.

– Vi vill gärna se att det finns flexibilitet och att ni har möjlighet att snabbt skala ned vid behov. Även här är det bra att presentera olika scenarier. Vad händer till exempel med era marginaler om en leverantör höjer sina priser och vilka alternativa lösningar har ni då? Kan ni till exempel outsourca vissa tjänster om det behövs och därmed sänka era fasta kostnader så är det bra att lyfta.

3. Minska finansieringsbehovet och bankens risk

Genom olika metoder kan företag minska både sina finansieringsbehov och den risk som banken tar på sig när den lånar ut pengar till företaget. Båda åtgärderna gör det lättare att få finansieringen i hamn.

För att minska ert finansieringsbehov kan ni exempelvis försöka sänka era kostnader eller öka användningen av förskottsbetalningar inom verksamheten. För att minska bankens risk kan ni ta in en aktör som Exportkreditnämnden, EKN, i en affär som har koppling till export.

– Eftersom EKN kan dela risk med oss på banken så gör deras medverkan det lättare för oss att säga ja. Dessutom är ett samarbete med EKN ännu ett tecken på att företaget verkligen tänker till och har kontroll på situationen, säger Fredrik Josefsson.

4. Låt företagsrådgivaren vara rådgivare

Inte alla företag ser bankens företagsrådgivare som en faktisk rådgivare, och det kan vara en miss i sig. Bankens rådgivning innebär en fördjupad kontakt som ger företaget värdefulla insikter om banken och vice versa.

– Vi uppmuntrar till dialog, särskilt nu. Dialogen är viktig för att vi ska förstå alla mjuka värden som finns i bolaget och det kan verkligen göra skillnad. I vår rådgivning kan vi också hantera saker som vi själva vet är viktiga för banken när det kommer till finansiering, säger Fredrik Josefsson.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera