1515

Jimmie Åkesson: Det finns kontakter

Trycket inifrån Moderaterna ökar och frustrationen är utbredd.

Det säger SD:s Jimmie Åkesson inför den andra talmansrundan. 

”Partiledningen börjar bli smärtsamt medveten om detta”, säger han i P1 Morgon. 

Foto:Jack Mikrut
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt föreslår att Socialdemokraterna bildar en minoritetsregering.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt föreslår att Socialdemokraterna bildar en minoritetsregering.Foto:Amanda Lindgren
Stefan Löfven.
Stefan Löfven.Foto:Amanda Lindgren

På tisdagen inleds den andra talmansrundan, men läget är fortfarande låst. 

Sverigedemokraternas partiledare säger att han känner av ett ökat tryck inom Moderaterna på att partiet ska ta makten med hjälp av Sverigedemokraterna. 

”Det finns kontakter, helt naturliga i riksdagen och i utskotten och vi får signaler om att det är splittring inom alliansen, det är bara partiledningen som vill hålla fast vid alliansen. Många moderater är frustrerade där man bedömer att det finns goda möjligheter att ta makten med vår hjälp”, säger Jimmie Åkesson i P1 Morgon. 

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt menar att det finns möjligheter att bilda en socialdemokratisk minoritetsregering.

”Alliansen har ju förlorat valet och de rödgröna har större stöd i riksdagen. Stefan Löfven bör prata med de andra partierna och bilda en ny regering”, säger Jonas Sjöstedt i P1 morgon.

”Om Alliansen nu är helt handlingsförlamad, och varken kan bilda en egen regering eller är redo att bilda en blocköverskridande regering, då är det här en lösning”.

En socialdemokratisk minoritetsregering skulle få Vänsterpartiets stöd och samtidigt kunna förhandla med flera andra partier.

”Vi skulle kunna ha ett budgetsamarbete med en sådan regering, precis som vi har haft. En rödgrön budget skulle vara större än Moderaterna och Sverigedemokraterna ihop, men de skulle också kunna göra upp i viktiga frågor över blockgränsen.”

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman tror att situationen kommer att kräva uppgörelser över partigränserna.

”Jag tror att det är en fördel att bryta upp blockpolitiken och regera över blockgränsen. Samarbeten riskerar att bli svagare över tid”, säger han.

En borgerlig minoritetsregering med Moderaternas Ulf Kristersson som statsminister tror Anders Ygeman inte på.

"Den frågan måste riktas till Ulf Kristersson, han har sagt att han vill köra det alternativet in i kaklet. Jag tror att kakel är hårt och kallt. Och jag tror att behövs det så kommer vi naturligtvis att rösta om det i riksdagen."


Innehåll från Tele2Annons

Experterna om de hetaste 5G-innovationerna

Den pågående utbyggnaden av 5G sätter högsta fart på Internet of Things. Det är experterna överens om.

– De korta svarstiderna öppnar för gränslös innovation på så många plan, säger Ulf Seijmer, innovationschef på nätverks- och kommunikationsföretaget Induo.

Läs om hur Tele2 Företag möjliggör kommande innovationer med 5G  

Innovation och uppkoppling hör ihop och 5G-nätet innebär nya möjligheter. Framför allt är det tre delar av transformationen som kommer att släppa loss en våg av innovationer: den extremt låga fördröjningen, en massiv utrullning av Internet of Things och privata 5G-nätverk.

Det menar två experter som Tele2 Företag har talat med. Mer konkret innebär den låga fördröjningen hos 5G att det blir möjligt med självkörande fordon och robotassisterade operationer på distans. När vi kan koppla upp miljarder små energisnåla enheter och sensorer kan också IoT slå igenom på allvar. Och i privata 5G-nät kan till exempel flygplatser, sjukhus eller fabriker få en uppkoppling med mobilitetens alla fördelar – men med samma tillförlitlighet, låga fördröjning och säkerhet som ett fast fibernät.

Farten ökar rejält

– Nu kopplas den fysiska världen ihop med internet. Ingen vet i dag exakt vad det kommer att innebära, men solklart kommer det att leda till stora effekter och innovationer, säger Magnus Melander.

Han är medgrundare av THINGS Stockholm och en av landets ledande experter på 5G och IoT. THINGS är en innovationshubb som kopplar ihop mogna teknikbolag med stora företag och internationellt riskkapital.

– Finessen är möjligheten att koppla på AI, artificiell intelligens, maskininlärning och andra former av deep tech, alltså ny, avancerad och potentiellt omvälvande teknik. Det kommer att öka farten rejält på den digitala transformationen.

Elk Live, den svenskbaserade ljudplattformen för musiker, körer och musikskolor, är enligt Magnus Melander ett bra exempel på innovationer vi kommer att få se de närmaste åren. Med Elk Live kan ett band via 5G-uppkoppling repetera som om alla satt i samma rum – trots att basisten sitter i Kristianstad, trummisen i Barcelona och keyboardspelaren i Oslo.

– Tjänsten är ett häftigt exempel på vad vi kan komma att få se tack vare 5G:s extremt låga fördröjning. Det visar verkligen skillnaden jämfört med tidigare nät och teknik, säger han.

Den uppkopplade människan

Både Magnus Melander och Ulf Seijmer, innovationschef på nätverks- och kommunikationsföretaget Induo, trycker på möjligheterna för företag, industrier och samhällstjänster när miljontals maskiner och enheter världen över kopplas ihop för att skapa digitaliserade, effektiva och resurssnåla flöden.

– Jag tror att vi kommer att få se många förbättringar inom till exempel lantbruket, säger Ulf Seijmer, som även är en av talarna på Tele2s kommande event IoT Talks 2021.

Anmäl dig här 

– Där kommer vi att kunna optimera gödsling och bevattning för bättre resursutnyttjande och högre avkastning. Fastighetsförvaltning och byggindustrins logistikflöden är andra områden där 5G-uppkoppling kommer att leda för förbättringar. Den uppkopplade människan är ett område vi bara har sett början på, tillägger han.

– Här finns ett spännande skarpt projekt i Sverige där vården kommer hem virtuellt till ett antal hjärtsjuka patienter, och genom uppkopplade sensorer kan vårdcentralen hålla koll på deras värden. Sedan har de videokonferenser med sin sköterska och läkare vid behov.

Massiv utrullning om ett år

Vad händer om ett år, fem år och tio år på det här området?

– Redan om ett år kommer 5G att vara så stort att vi får se en massiv utrullning av IoT, sensorer och enheter. Om fem år har vi en infrastruktur som möjliggör självkörande bilar och möjligheten för läkare att operera på distans med hjälp av robotar. Om tio år har vi gått ännu djupare med att koppla upp våra sinnen. Uppkopplingen blir en förlängning av individen, säger Ulf Seijmer.

Men det är svårt att vara specifik eftersom ingen egentligen vet, menar Magnus Melander.

– Helt klart är att 5G och IoT på allvar kommer att kicka igång deep tech som AI och maskininlärning. Det öppnar för innovationer som kommer att kunna lösa klimathotet och andra stora samhällsproblem.

Läs om hur Tele2 Företag möjliggör kommande innovationer med 5G  

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?