1515

Sjöstedt kräver inflytande över S-ledd mittenregering

Jonas Sjöstedt anser att Stefan Löfven nu bör få chansen att försöka bilda en ny regering. Men kravet - om han lyckas - är att Vänsterpartiet får inflytande över politiken. 

Foto:Claudio Bresciani/TT

Efter mötet med talmannen Andreas Norlén höll Jonas Sjöstedt en pressträff i riksdagen. Han inledde då med att slå fast att Ulf Kristersson har kört in i kaklet, och att de borgerliga inte längre har något regeringsalternativ.

Hans uppmaning till talmannen var därför att ge nästa sonderingsuppdrag till Stefan Löfven och att det är rimligt att S-ledaren får god tid på sig.

“För oss i Vänsterpartiet är det av avgörande betydelse att det inte bildas en högerregering som blir beroende av Sverigedemokraterna”, säger han.

Samtidigt gör han klart att Vänsterpartiet kräver inflytande över politiken om Stefan Löfven lyckas bilda en ny regering. 

“Det är vår framgång i valet som gör att Stefan Löfven kan säga att han är den rättmätiga regeringsbildaren”, säger han och fortsätter:

“Vänsterpartiet är en del av Stefan Löfvens regeringsunderlag och det är självklart att vi ska ha politiskt inflytande om han går i land med att bilda en regering.” 

Hur Jonas Sjöstedt ska agera för att säkra ett inflytande över en ny mittenregering, som inte är beroende av Vänsterpartiets röster, är dock oklart. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?