1515
Annons

Sjöstedt har lagt fram sin kravlista till S

Socialdemokraterna pressas från både höger och vänster och nu har även  Vänsterpartiet lämnat över sin kravlista för att stödja Stefan Löfven. 

“Vi har berättat i detalj vad vi förväntar oss”, säger partiledaren Jonas Sjöstedt till Aftonbladet.

Foto:Claudio Bresciani/TT

Annie Lööf gick tidigare på tisdagen ut och anklagade Socialdemokraterna för att ha kommit med ett “skambud”, som svar på Centerpartiets krav för att släppa fram en S-ledd regering.

Kravet är att S går med på långtgående reformer på bland annat arbets- och bostadsmarknaden, annars kommer Centern rösta nej till Stefan Löfven som ny statsminister. 

Samtidigt ökar nu trycket även från andra hållet, när Vänsterpartiet går fram med sina krav.

“Vi har presenterat vår kravlista, vi har berättat i detalj vad vi förväntar oss. Till skillnad från Centerpartiet så förhandlar vi när vi möts, inte via debattartiklar”, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet.

Stefan Löfven har länge haft som mål att bryta blockpolitiken och Vänsterpartiet ingår inte i den konstellation som Socialdemokraterna nu vill få igång ett samarbete med.

Men för att S ska kunna bilda en ny regering måste Stefan Löfven släppas fram av Vänsterpartiet i statsministeromröstningen.

“Det är självklart att Stefan Löfven också måste gå oss till mötes. Våra mandat är precis lika viktiga som Centerpartiets”, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet.

Jonas Sjöstedt är djupt kritisk till många av de krav av de krav som Centerpartiet fört fram till Stefan Löfven, men ställer sig ändå bakom kravet på generösare regler för familjeåterförening i migrationspolitiken.

“Det finns delar av det som Annie Lööf säger som vi håller med om. Men vi är helt ointresserade av en regering som höjer hyror så att människor får lämna sina hem. Eller en regering som går in med statliga ingrepp och sänker löner. Det kan vi inte tänka oss”, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?