Sjöstedt: Ett extraval bör uppkallas efter Lööf

Jonas Sjöstedt utesluter alla möjligheter för att Annie Lööf vid nästa  sonderingsuppdrag skulle lyckas skapa en blocköverskridande regering. 

Foto:Fredrik Sandberg/TT

“Jag har påpekat att valresultatet måste utgöra grunden. De rödgröna fick flera mandat mer än vad före detta alliansen fick och sedan dess har också den före detta alliansen upphört att vara en politisk allians. Det innebär att Vänsterpartiet anser att Stefan Löfven bör bli regeringsbildare”, säger Jonas Sjöstedt efter Vänsterpartiets möte med talmannen.

Däremot betonar han att den politiska process som pågår försvårar möjligheterna för Löfven att just nu bilda en regering. Därför motsätter han sig inte att Annie Lööf får nästa sonderingsuppdrag. 

“Det är sannolikt att alla möjligheter måste tömmas ut innan det går att gå vidare med det som vi menar är rimligt. Däremot bedömer vi att det inte finns politisk grund för Annie Lööf att lyckas bilda en blocköverskridande regering.”

Att Vänsterpartiet inte motsätter sig att Annie Lööf får sonderingsuppdraget innebär däremot inte att de kommer att stödja henne som statsminister. Ett rödgrönt samarbete med Centerpartiet eller Centerpartiet och Liberalerna ser han inte heller som ett tänkbart alternativ. 

Jonas Sjöstedt valde även att kritisera Centerpartiets ovilja att rösta igenom både Stefan Löfven och Ulf Kristersson som statsminister.  

“Det är väldigt många nej på olika håll. Om man vidhåller alla dessa nej från Centerpartiet så är det vägen till extraval. I så fall föreslår jag att det valet uppkallas efter Annie Lööf”, säger V-ledaren. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?