1515
Annons

Sjöstedt dömer ut skattepolitiken: ”Helt orimlig”

Vänsterpartiet dömer ut regeringens skattepolitik och vill nu vara med och förhandla fram en ny skattereform. De fackliga kraven på kompensation i nästa avtalsrörelse är helt naturliga, anser partiledaren Jonas Sjöstedt.

”Den här regeringen är på väg mot en helt orimlig fördelningspolitik”, säger han.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.Foto:Jesper Frisk

Det var först efter att Vänsterpartiet gett grönt ljus som Stefan Löfven på nytt kunde tillträda som statsminister, efter höstens rekordlånga regeringsbildning

Ett halvår senare är partiledaren Jonas Sjöstedt mycket besviken på Socialdemokraternas nya inriktning, och han upprepar nu partiets hot att fälla regeringen. 

”Det vi ser nu är att politiken kantrar åt höger, regeringen har blivit en sorts utförarorganisation åt Centerpartiet och Liberalerna”, säger han.

Kravet är att regeringen återinför flera av de välfärdsreformer som Vänsterpartiet drev igenom under förra mandatperioden, som togs bort när M- och KD-budgeten gick igenom.

Jonas Sjöstedt anser också att Vänsterpartiet måste bjudas in till förhandlingsbordet när en ny skattereform ska mejslas fram.

”Vi skulle tycka att det var mycket märkligt om man bjöd in moderater och kristdemokrater men inte Vänsterpartiet”, säger han.

”Ska det bli ett mer jämlikt och rättvist skattesystem så är Vänsterpartiet helt nödvändigt. Annars riskerar det här att kantra ännu längre högerut”, fortsätter han.

Ingången för Vänsterpartiet är att skatten på stora kapitalinkomster måste öka och att behoven inom välfärden måste gå före nya skattesänkningar.

”Det finns inget utrymme för några sänkningar av skattekvoten om vi ska klara välfärden”, säger Jonas Sjöstedt.

Som Di rapporterade på tisdagen är det bäddat för konflikt inför nästa års stora avtalsrörelse, där nya löneavtal för drygt 2,8 miljoner anställda ska förhandlas fram.

Bedömningen från Konjunkturinstitutet är att det så kallade märket inom industrin kan bli högre nästa avtalsperiod än under den treårsperiod som går mot sitt slut, något man på arbetsgivarsidan ställt sig helt oförstående till.

Jonas Sjöstedt vill inte lägga sig i lönebildningen, men slår fast att löntagarna måste få ”sin del av kakan”.

”Att det finns ett ekonomiskt utrymme för löneökningar och att det också vore bra för samhällsekonomin, det tycker jag är tydligt”, säger han.

”Det är uppenbart att inte minst många kvinnligt dominerade yrken i välfärden har orimligt låga löner”, fortsätter han.

Från fackligt håll har det också kommit krav på kompensation, eftersom många vanliga löntagare inte får del av regeringens skattesänkningar.

Jonas Sjöstedt ser kraven som ”rimliga” och pekar på borttagandet av värnskatten och det höjda taket i rutavdraget, som han menar i stort sett bara kan nyttjas av verkliga höginkomsttagare.

”Den här regeringen är på väg mot en helt orimlig fördelningspolitik som föder krav på kompensation och det är ganska naturligt”, säger han.

Det blåser även upp till strid om industrimärket, som brukar sätta ribban för hela lönebildningen, och som arbetsgivarna håller hårt fast vid.

Den fackliga sammanslutningen 6F, som består av fem olika fackförbund, har föreslagit en annan modell och pekar på att löneskillnaden mellan arbetare och tjänstemän ökat under industrimärkets tid.

Och även Vänsterpartiet anser att det behövs riktade satsningar för att jämna ut löneskillnader.

”Vi har sagt att när det gäller Medlingsinstitutet så ska de ha ett tydligt uppdrag att utjämna orättfärdiga skillnader som beror på vilket kön som dominerar i olika yrken. Och det är ett sätt att säga att lågavlönade kvinnodominerade yrken måste kunna ha högre löneökningar”, säger Jonas Sjöstedt. 

På tisdagen gick Vänsterpartiet fram med en ny satsning för att förbättra kollektivtrafiken. Det handlar om två miljarder kronor per år de kommande tre åren, som ska gå till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna. 

Pengarna ska till exempel kunna gå till billigare busskort eller gratis resor för unga och pensionärer.

”Det här är en kombination av en jämlikhetssatsning och en klimatsatsning”, säger Jonas Sjöstedt.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?