Annons

Sjöstedt beredd att ge Löfven mer tid om arbetsrätten

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är beredd att ge statsminister Stefan Löfven (S) några veckor till innan frågan om misstroende om arbetsrätten kan bli aktuell.

Men han var inte nöjd med de svar han fick av statsministern i SVT:s partiledardebatt om turordningsregler och anställningstrygghet.

Foto:Claudio Bresciani/TT, Claudio Bresciani/TT, Claudio Bresciani/TT

Sjöstedt pressades av flera av de andra partiledarna om han verkligen menar allvar med hotet att väcka misstroende, vilket skulle kunna leda till att regeringen faller. M, KD, och SD har sagt att de kan tänka sig att rösta med V.

Men Sjöstedt vill ge Löfven minst några veckor till att lova att förslagen i arbetsrättsutredningen, främst lagen om anställningsskydd (las), inte blir av.

Jonas Sjöstedt lurvar till det. När du är beredd att på riktigt mena allvar med att fälla den här regeringen, då ställer jag ställer upp på det, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Sjöstedt svarade Åkesson:

”Vi har helt olika mål, ditt mål är att avsätta Stefan Löfven Mitt mål är att Stefan Löfven ska rädda sig själv.”

Sjöstedt anklagade statsministern för att vara ”extremt otydlig” om vad han vill i frågan om turordning vid uppsägningar och anställningstrygghet.

”Jag tycker att det är sorgligt att se en gammal Metallordförande som inte kan ställa sig på Metallarnas sida”, sade Sjöstedt.

Sjöstedt kallade förslagen från utredningen för den största försämringen av anställningsskyddet i modern tid.

Han varnade för att det blir lättare att sparka människor och att godtycke får råda vid uppsägningar.

Centerledaren Annie Lööf kritiserade Sjöstedt för att koka över av ideologisk ilska och hävdade att han svartmålade utredningens förslag.

Stefan Löfven har lovat samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna att genomföra utredningsförslaget om arbetsmarknadens parter misslyckas att komma överens i frågan.

Men inte heller Löfven är nöjd med utredningens förslag, som nu är på remiss.

”Jag har sagt att den utredning som har tagits fram är inte balanserad. Vi ska ha ett lagförslag som är balanserat mellan parterna, därför att det är det som är själva kärnan i den svenska modellen”, sade Löfven. ”Alla remissinstanserna ska gå igenom förslagen, ge oss svar på vad de tycker och därefter ska vi forma ett förslag som bygger på bibehållen balans mellan arbetsmarknadens parter.”

Löfven vill både få ökad flexibilitet för arbetsgivarna och en ökad trygghet för löntagarna.

”Låt parterna fortsätta förhandla, Det är ingen av parterna som har stängt dörren och slängt nyckeln. Det är du som håller på att göra det, dessvärre”, sade Löfven till Sjöstedt.

Också Annie Lööf och Moderatledaren Ulf Kristersson verkade hoppas på att parterna ska förhandla vidare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera