Självklart att Powell sänker

USA-ekonomin skapade färre nya jobb än väntat i augusti. Trots att löneökningstakten var högre än väntat lär det spä på spekulationerna om nya räntesänkningar.

Fedchefen Jerome Powell.
Fedchefen Jerome Powell.Foto:Susan Walsh

Sysselsättningen i USA ökade i augusti med 130.000, enligt arbetsmarknadsdepartementet. Det var en bit under de 158.000 som analytikerkåren, enligt nyhetsbyrån Reuters enkät, hade räknat med. Dessutom reviderades utfallen för juni och juli ned med sammanlagt 20.000. Arbetslösheten låg kvar på 3,7 procent.

Ytterligare en svaghet i jobbsiffrorna var att de hölls uppe av att rekryteringen inför nästa års folkräkning kommit igång, vilket tillfälligt kommer att lyfta antalet offentligt anställda. Sysselsättningen i den privata sektorn ökade med 96.000. 

Rapporten innehöll också ljuspunkter. Både arbetskraftsdeltagandet och sysselsättningsgraden steg något. Och den genomsnittliga veckolönen steg med 3,2 procent i årstakt. Det är en ganska respektabel ökningstakt och skvallrar om ett fortsatt bra tryck på arbetsmarknaden.

Å andra sidan brukar lönetrycket komma först mot slutet av en konjunkturcykel. Och ökningstakten i antalet nya jobb har sjunkit. Genomsnittet för året är 158.000 nya jobb per månad. Det kan jämföras md 223.000 under 2018. Med tanke på att USA-ekonomin har vuxit i tio år på raken nu är det dock inte konstigt om takten sjunker en aning.

För centralbanken Federal Reserve, och därmed för marknaderna, handlar det om att väga jobbrapporten signaler om lite svagare konjunktur mot den oväntat höga löneökningstakten. Fed har varit tydligt med att lite högre inflation är välkommet, även om den skulle skjuta över målet en aning, och dessutom är inflationen i dagsläget på lägre nivåer än centralbanken skulle önska. 

Fredagens siffror bör därmed befästa tron på nya räntesänkningar från Fed. Det är också vad den initiala marknadsreaktionen – svagare dollar och lite lägre räntor – skvallrar om. 

Marknaden räknar med ytterligare fyra sänkningar. Det är aggressivt, men att räntan sänks vid mötet om knappt två veckor är i det närmaste självklart. 

 


Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?