1515
Annons

Självförsörjande skotsk skärgårdsö till salu

En självförsörjande ö med alla moderna bekvämligheter du behöver är det perfekta gömstället undan vardagsstressen. Vad sägs om ett eget paradis på 308 hektar med klippor och stränder? Ön Tanera Mór utanför Skottlands nordvästra kust är till salu. 

Sommaröarna.
Sommaröarna.Bild:TT

Ön har en generös kustlinje med klippor, stränder, sötvattenskällor och ligger i vatten som är perfekt för segling och fiske, enligt den brittiska bostadssajten Rightmove som har objektet ute på annons. Utropspriset är ungefär 23 miljoner kronor.

För att komma dit tar du bara en kort båttur från piren vid Badentarbat, drygt 2,5 kilometer från den populära västkustsbyn Achiltibuie. Det går också att åka båt från den skotska staden Ullapool, drygt 19 mil fågelvägen från ön. Närmsta grannar är de övriga skärgårdsöarna i det som kallas ’Summer Isles’, Sommaröarna.

På ön finns en huvudbyggnad kallad ”Old School House” och nio traditionella stugor som utgör den sedan länge lyckade turistverksamheten. Det finns också ett kafé och - häpnadsväckande nog - ett eget postkontor.

Postkontoret grundades 1970 och som tack för att de privata ägarna administrerade all post till och från fastlandet fick ön egna frimärken. Dessa frimärken, med motiv från Sommaröarna, är hett eftertraktade av samlare idag, uppger den brittiska tidningen Independent.

Tanera Mór är självförsörjande av elektricitet tack vare vindkraftverk och generatorer och har även ett eget vattenreningsverk. Som skydd mot vind och rusk har de nuvarande ägarna de senaste 15 åren låtit plantera 164.000 inhemska träd, skriver Independent.

Planerar du att köpa ön blir dock prislappen dyr. Det blygsamma utropspriset skvallrar inte om vad slutsumman kan komma att landa på: ön är uppdelad i tre delar, och varje del värderas till 82, 50 respektive 96 miljoner kronor.

Ägarna har försökt sälja ön sedan 2013 och för att skynda på processen delades ön upp i tre delar som kan köpas för sig. Vill du åt frimärkena och postkontoret är det då den första delen som gäller.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?