SJ krävde nödhjälp av regeringen – nu kapas tågtrafiken

SJ:s försäljning av tågresor har nästan kollapsat med ett ras på över 90 procent efter coronautbrottet, och företaget har i skymundan krävt nödhjälp av regeringen för att klara sin överlevnad. Nu tvingas det statliga tågbolaget till ytterligare nedskärningar i tågtrafiken. 

Tomt på perrongerna. SJ tvingas dra ned sin trafik ytterligare efter att försäljningen rasat med över 90 procent.
Tomt på perrongerna. SJ tvingas dra ned sin trafik ytterligare efter att försäljningen rasat med över 90 procent.Foto:Johan Nilsson/TT

På torsdagen meddelade SJ att bolaget drar in den föreslagna vinstutdelningen till ägaren staten. Kort därefter kom beskedet att tågoperatören nu kommer att skära ned ytterligare i tågtrafiken för att möta det minskade resandet till följd av det nya coronaviruset och myndigheternas insatser för att begränsa smittspridning. 

SJ kommer därför att ställa in ytterligare avgångar, utöver den kraftiga reducering med cirka 25 procent som genomfördes i mitten av mars. Bolaget uppger samtidigt att tågtrafiken upprätthålls i hela landet och valet av inställda avgångar görs med ambitionen att möta det behov av tågresande som fortfarande finns i samhället. 

”SJ strävar samtidigt efter att köra med tillräcklig kapacitet för att resenärerna ska kunna hålla distans till sina medpassagerare”, skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

Di har också tagit del av ett brev där SJ:s vd Madeleine Raukas redan för flera dagar sedan begärde nödhjälp av regeringen. 

”SJ:s verksamhet är en viktig del av att upprätthålla den samhällskritiska transportfunktionen. För att inte riskera bolagets långsiktiga överlevnad och säkerställa att vi snabbt kan återgå till normal nivå när situationen vänder ser vi ett behov av snabb hjälp”, skriver Madeleine Raukas. 

I brevet, som är adresserat till infrastrukturminister Tomas Eneroth och daterat den 19 mars, tecknar SJ-chefen en dramatisk bild av hur tågbolaget drabbats stenhårt efter att ”botten gått ur marknaden fullständigt”. 

”På bara en vecka har vi gått från en försäljning på en nära normal nivå till ett ras med över 90% och därmed negativt kassaflöde. Situationen kommer att försämras ytterligare, inte minst som följd av Folkhälsomyndighetens färska uppmaning att tänka över om resor verkligen är nödvändiga.”

SJ uppger också att akut personalbrist tvingat bolaget att snabbt reducera tågtrafiken med 25 procent, eller mer på några linjer. Och i brevet varnade vd för att ”med nuvarande utveckling kommer vi inom kort att tvingas till ytterligare reduktioner av trafiken” Något som SJ på torsdagen alltså beslutat om.

För att SJ ska klara sin långsiktiga överlevnad lämnar bolaget en rad förslag på åtgärder till regeringen. Bland annat föreslås att regeringen direktupphandlar den tågtrafik som anses vara samhällsviktig men som inte är möjlig att upprätthålla på kommersiell grund. Och att ta bort och kreditera en rad avgifter (bl a banavgifter, stations- och depåavgifter) retroaktivt från 1 januari 2020.

Men något svar från regeringen har SJ ännu inte fått. Infrastrukturminister Tomas Eneroth bekräftar att han tagit del av SJ:s brev, men att han inte vill kommentera det statliga bolagets kris eller begäran om åtgärder specifikt.

”Jag har fört en dialog med hela transportsektorn och även med tågbranschen där vi tagit emot och tittar på olika förslag. Hittills har vårt fokus varit att säkra att kollektivtrafiken och godstrafiken fungerar”, säger Tomas Eneroth.

”Vi har därutöver presenterat en rad både generella och mer specifika åtgärder för att mildra effekterna av coronakrisen.” 

Infrastrukturministern utesluter dock inte att det kan bli fler åtgärder från regeringen och som då kan gynna både SJ och andra tågoperatörer framöver. 

”Det är viktigt att tågtrafiken fungerar oberoende av vilken aktör det handlar om. I den takt vi hinner bereder vi hela tiden olika förslag”, säger Tomas Eneroth. 

 

 


Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?