ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Sista IS-fästet har gett upp

  • Foto: Ariel Schalit

USA-stödda SDF-styrkor har tagit kontroll över det sista IS-fästet i Baghouz i östra Syrien efter det att jihadisterna som fortfarande befinner sig i området gett upp, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Uppgifterna från SOHR, som bevakar kriget från Storbritannien, bekräftas av den kurdisk-arabiska SDF-milisens militära ledare.

Enligt SDF:s Jia Furat har de få, kvarvarande jihadisterna stängts inne i en halv kvadratkilometer stor ficka i byn, omgärdade från alla håll. Seger över IS kommer att firas inom ”några dagar”, säger han till nyhetsbyråer.

Många civila befinner sig fortfarande i området nära gränsen till Irak, vilket gör att en militär framstöt tar längre tid, meddelade SDF tidigare under lördagen.

Under de senaste två veckorna har tiotusentals civila lämnat IS-fästet, bland dem många familjer till stridande IS-anhängare. Många av dem är irakier men många har också en gång rest till Syrien för att ansluta sig till terrorrörelsen.

En del IS-anhängare antas ha gömt sig i tunnlar under jord i byn, enligt SDF. Samtliga som lämnat regionen har kontrollerats för att se till så att ingen som strider för IS slinker undan.

Offensiven som inleddes för omkring två veckor sedan ses som den sista slutstriden mot IS inom det område i östra Syrien där den USA-ledda alliansen understött insatsen mot gruppen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer