1515
Annons

Sista försöken att stoppa Trump

På måndagen läggs de röster som kommer att göra Donald Trump till USA:s nästa president. Trots demokratiska försök att avstyra valet i sista stund ser inget ut att stoppa republikanen.

Donald Trump.
Donald Trump.Bild:AP

En säregenhet i det amerikanska valsystemet är elektorerna, de personer som faktiskt lägger elektorsrösterna efter det allmänna valet.

538 personer, representanter för delstaterna, kommer på måndagskvällen att lämna in sina röster. Somliga delstater reglerar elektorerna hårt men i de flesta fall är de formellt fria att rösta som de själva vill. I praktiken är det sällan en fråga – elektorerna utses i de allra flesta delstater av de politiska partierna.

Efter att republikanen Donald Trump vann presidentvalet i början av november har demokratiska väljare och politiker försökt förmå de republikanska elektorerna att rösta på någon annan.

Två demokratiska elektorer har startat en kampanj med förhoppningen om att deras republikanska kollegor ska kunna enas kring en annan kandidat från deras eget parti.

"När den första republikanen drar sig undan, när vi har någon som är modig nog att stå upp för sin moraliska övertygelse, hoppas vi att vi får se en våg av stöd", sa Michael Baca till tidningen Atlantic i slutet av november.

I början av december meddelade en republikansk elektor, Texasbon Chris Suprun, att han kommer att rösta på någon annan än Donald Trump. Ytterligare en elektor från samma delstat har avsagt sig uppdraget. För att sätta Donald Trump i fara krävs att 37 republikanska elektorer röstar på någon annan.

Medan Chris Supruns beslut inte tycks ha övertygat några av hans partikamrater fortsätter demokratiska väljare och aktivister att ringa och mejla republikanska elektorer. Somliga uppger att de kontaktats hundratusentals gånger.

”Jag skulle aldrig kunna föreställa mig att trakassera människor på det här sättet”, säger Jim Rhoades, en republikansk elektor och småföretagare från delstaten Michigan till den amerikanska sajten Politico.

Men det är inte bara demokrater som hör av sig.

”Trump-kampanjen ringer. Det republikanska partiet i Texas ringer. De försöker säkra rösterna”, säger Alexander Kim till Politico.

Själv har han sagt att han kommer att rösta på Donald Trump, förutsatt att republikanen inte ”bryter mot den pakt han gjort med amerikanska medborgare”.

Det har förekommit fall av så kallade trolösa elektorer. Sedan 1988 har till exempel två demokratiska elektorer röstat emot partilinjen i protest mot valsystemet. 1976 röstade en republikansk elektor på Ronald Reagan, som då förlorat primärvalet mot president Gerald Ford.

Men inte sedan 1830-talet har mer än två elektorer rebellerat under samma val. Störst uppror gjorde elektorerna 1808, då sex demokratiska elektorer vägrade rösta för sin kandidat.

Även om de rebellerande elektorerna skulle uppnå historiska proportioner vid måndagens omröstning är det långt ifrån säkert att det skulle göra någon skillnad. Om ingen får en majoritet av rösterna skickas frågan vidare till det amerikanska representanthuset, där republikanerna har majoritet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?