Annons

Siri utmanas av Linglong Dingdong

De amerikanska IT-jättarna satsar stenhårt på röststyrda högtalarassistenter i hemmet. Amazons Alexa klarar det mesta - men inte kinesiska. Det fixar Linglong Dingdong.

Bild:TT

Kinesiska språk, med varianterna mandarin och kantonesiska och en uppsjö av dialekter, är fortfarande en svår nöt att knäcka för den allt bättre datorstyrda språkförståelsen.

Men den röststyrda högtalarassistenten Linglong Dingdong, som är ett samarbete mellan ett av Kinas största e-handelsbolag och röstförståelsebolaget iFlytek, ska klara av att förstå upp till 95 procent av alla kineser, säger en representant för företaget till Wired.

Apples röstassistent Siri har redan lyckats förstå kinesiska språk. Men på marknaden för röststyrda assistenter i hemmet - helt enkelt röststyrda och internetuppkopplade högtalare - är Linglong Dingdong först.

Och det är möjligheten att ta fram recept, sätta i gång spellistor på Spotify och - som e-handelsbolagen så gärna vill - beställa varor på internet bara genom att tala för sig själv i hemmet som fått IT-jättarna att rusa in på marknaden.

Men i Kina såväl som Sverige har konsumenterna fått vänta. Högtalaren Amazon Echo med assistenten Alexa har funnits tillgänglig i USA snart två år men har först nu nått Europa med Tyskland som första land. Röstassistenthögtalaren Google Home släpptes nyligen i USA men det är ännu oklart när den kommer till i Sverige.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?