”Vi ser ett klart ökat intresse det senaste året. Det har varit tufft att sälja in till i synnerhet svenska kunder tidigare, men nu har det lossnat”, berättar Robert Lagerström, en av Foreseetis grundare och tillika forskare i it-säkerhet på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH.
Bolaget växer snabbt, ”med en tresiffrig procentuell försäljningstillväxt” och skalar nu upp organisationen.
Foreseeti gör en modell, en karta över ett företags it-system, datorer, nätverk, personer och så vidare.
”Vår produkt, Securicad, går sedan igenom hela den kartan och letar upp alla vägar en hackare kan ta, hur lång tid detta tar och vilka säkerhetshål som finns”, säger Robert Lagerström.
Han liknar det vid ett CAD-verktyg som används i de flesta ingenjörsbranscher där man först ritar en modell i datorn och kan göra en hållbarhetsanalys i datormodellen.

”Vi har samlat på oss information om en massa attacker och IT-system som vårt verktyg använder för att avgöra säkerheten i de system som vi testar.”
Det Foreseeti fokuserar mest på just nu är säkerheten i molnmiljöer och har nyligen testat detta åt betalbolaget Klarna.
”Där ändras saker hela tiden så det är lite jobbigt att hålla koll på. Fördelen är att allt är digitalt vilket betyder att vårt verktyg är väldigt smidigt. Du kan i princip trycka på en knapp och ut kommer en rapport om var du har dina svagheter.”
Många tror att man med en molnlösning inte behöver tänka mer på it-säkerheten.
”Det stämmer delvis. Säkerheten inne hos till exempel Amazon kan man nog ha hög tilltro till. Men däremot finns alla kopplingar till molnet, vem som ska ha tillgång till vad, vem ska få ändra saker, vilka applikationer körs var. Där finns en massa möjligheter till säkerhetsrisker som man lätt glömmer bort.”
Förutom Klarna finns bland andra Scania, Swedavia och Apotea bland bolagets större svenska kunder.