1515
Annons

Silver i sportkläder börjar fasas ut

Tre företag som säljer sportkläder i Sverige har börjat fasa ut plagg som innehåller silver och ytterligare två planerar att göra det.

Kläder med silver marknadsförs som luktfria, men när kläderna tvättas hamnar silvret i naturen och blir ett miljögift.

Stadium har påbörjat utfasningen av kläder med silver.
Stadium har påbörjat utfasningen av kläder med silver.Foto:Hasse Holmberg / TT

”För att vi ska kunna klara våra vattendrag och miljön behöver vi på sikt halvera silvermängden som kommer till våra svenska reningsverk. Samtidigt vet vi att den största kända källan är silverbehandlade kläder”, säger Anders Finnson, miljöexpert vid branschorganisationen Svenskt vatten.

Efter att ha gjort en enkät bland 13 stora sportkedjor ger han bara fem betyget godkänt. Haglöfs har fasat ut alla kläder med tillsatt silver. Fitnessbutiken och Stadium har påbörjat utfasningen, medan Addnature och Peak Performance har påbörjat planeringen för utfasning.

Bland dem som får underkänt har flertalet låtit bli att svara på Svenskt vattens enkät. Adidas svarade att man kommer att fortsätta sälja kläder med silver.

Företaget skriver i en mejlkommentar till TT att Adidas använder silver i vissa produkter på grund av dess antibakteriella egenskaper och att detta är tillåtet enligt EU:s biocidförordning.

”Vi kan inte vänta på lagstiftningen. Precis som vi gjort med PFAS och triclosan så driver vi på genom att få butikerna att fasa ut farliga ämnen”, säger Anders Finnson.

Problemet med silvret är att det inte stannar i kläderna - efter tio tvättar har 70 procent sköljts bort ur kläderna, enligt Svenskt vattens testresultat.

Svenskt vattens tvättråd för sådana kläder är därför drastiskt: Tvätta kläderna för hand, samla tvättvattnet i dunkar och ta dem till återvinningsstationens avdelning för farligt avfall.

Alternativet, att silvret följer med avloppsvattnet, innebär att en del av det i slutänden hamnar på havs- och sjöbottnar, för reningsverken kan inte avskilja allt silver.

Med tiden ökar mängden silver i bottensedimenten, där yngel, ägg, bakterier, kräftdjur och borstmaskar kan ta skada - bottenlevande djur som är föda till fiskar.

”Silverhalten ökar successivt i bottensedimenten. I en miljö med mycket organiskt material börjar jonerna vandra och silverjonen i sig är giftigare än kvicksilverjonen för vattenlevande organismer”, säger Anders Finnson.

Han är övertygad om att lagstiftningsarbetet på sikt kommer att hinna ikapp, så att silvertillsatser i kläder förbjuds. EU har en biocidförordning, som innebär att potentiella miljögifter ska riskbedömas innan de kan förbjudas.

”Det finns 16-17 olika silverföreningar som används i konsumentprodukter. Det är skärbrädor, det är kläder - vi har till och med hittat bebiskläder med silver. Varför nu inte bebisen ska få dofta?”

Dessa silverföreningar gås nu igenom och riskbedöms, en efter en.

”Nu rullar maskineriet, men det rullar långsamt och vi ville ta tag i det här problemet innan lagstiftningen hinner dit, för det vet vi inte riktigt om det är om fem eller tio år.”

Svenskt vatten driver också på för att märkningen ska bli tydligare för att konsumenter ska kunna göra ett medvetet val. Tidigare i höst anmäldes därför flera företag till Kemikalieinspektionen för bristande märkning.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

”Digital teknik tar elaffären till en helt ny nivå”

Ingen stor omställning sker friktionsfritt – inte heller energiomställningen. Det märks inte minst under senaste två åren men allt från historiskt låga elpriser till historiskt höga elpriser. När spelplanen görs om ändras förutsättningarna för både elproducenter och elkonsumenter och det är extra viktigt att ha koll på sina elinköp så att pris och leverans stämmer.

– De kommande åren kommer att bli tuffa för de som inte har god styrning, kontroll och uppföljning av elinköpet, säger Magnus Kjellin, vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Ta kontroll över din elaffär

Vi befinner oss i ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på såväl konsulter, riskhantering och inköp och där de som är mest noggranna och pålästa kommer att klara sig bäst. Det spår Magnus Kjellin och betonar att produktion och konsumtion kommer att gå i otakt under omställningen beroende på allt från politiska beslut, tillståndsprocesser, tillgång till resurser för projektering och byggande, byggande av ny elintensiv industri, vätgasfabriker och elproduktion i form av vindkraft och solkraft.

– En sådan genomgripande förändring som vi står inför i energisystemet kan sakna motsvarighet, säger han.

Samtidigt är upphandling och avtalsuppföljning av elavtal ofta ett eftersatt område. Det handlar inte om kompetensbrist, för den är hög, utan om bristande system- och processtöd. Bristande transparens och reglering har gjort att elinköparen sitter rejält i baksätet samtidigt som elleverantören har full kontroll och insyn.

– Elmarknaden påminner om situationen på aktie-, valuta- och räntemarknaden för kanske 20-30 år sedan efter avreglering, men före finanskriser och myndigheters skärpta regler och tillsyn, säger Magnus Kjellin.

”Stort behov av ökad tillsyn och reglering”

Som kund ska man själv kunna analysera sin egen data för att fatta rätt beslut, och som man sedan kan följa upp. En annan utmaning är att snabbt kunna möta ett förändrat behov, hantera klimatavtryck och rapporteringskrav samt löpande åtgärda avvikelser kring inköp.

– De flesta stora och professionella elleverantörerna har samma goda förutsättningar att vara en bra leverantör. Det avgörande är hur man som köpare utformar avtalen. Oftast lönar det sig bäst att teckna avtal med flera leverantörer, ungefär som många större företag arbetar med fler än en bank.

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären.

– Mindre andel baskraft, större andel väderberoende kraft samt elproducentmarknadens successiva utveckling av försäljnings- och prissättningsstrategier kommer att innebära en betydligt mer volatil elmarknad.  Det kommer i sin tur göra uppföljning och kontroll av prissättning mer komplext. Det finns ett stort behov av ökad tillsyn och reglering, säger han.

Många saknar processer för systematisk kontroll och uppföljning

De flesta organisationer, både offentliga och privata aktörer har mycket väl utvecklade upphandlingsprocesser. Samtidigt saknar många organisationer processer för systematisk kontroll och uppföljning av sina avtal under själva avtalstiden.

– Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grundbulten för Energy Sourcing Technology. Hos oss finns både erfarenheten och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Resultatet är besparingar för ditt företag, miljön och samhället.

Så även om elmarknaden just nu kan uppfattas som ett skakigt börsrally från 80-talet har digitaliseringen banat väg för verktyg som kan jämna ut skillnaderna.

– Vi vänder oss till alla bolag som vill ha en transparent affär, ordning och reda utan att för den skull göra avkall på professionell riskhantering och flexibla strategiska lösningar, säger Magnus Kjellin.

Strategi, inköp och kontroll – så får ni digitalt stöd i elaffären 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?