Annons

Siffran som skrämmer i H&M-rapporten

H&M-aktien bjöd på en ordentlig berg- och dalbana under torsdagsförmiddagen. Aktien rusade med som mest 5,7 procent i den inledande handeln innan den föll ned till minus för att sedan återigen vända upp i takt med att marknaden smälte kvartalsrapporten och den efterföljande presskonferensen.

Bild:AP

Modejätten H&M levererade på torsdagsförmiddagen en rapport för det andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår som överlag överträffade analytikernas förväntningar. Nettoresultatet uppgick till 5.897 Mkr vilket var 8 procent över analytikernas förväntningar enligt SME Direkt. Rörelsemarginalen landade i sin tur på 14,9 procent vilket var 1,2 procentenheter över analytikernas prognos.

Allt var dock inte positivt i rapporten. Bolagets varulager uppgick till 32.158 Mkr, vilket var en ökning med 27 procent jämfört med samma period i fjol. Valutajusterat låg ökningen på 22 procent.

”Varulagret förklaras av fortsatt expansion och ett för högt ingående varulager men också av att försäljningsökningen under kvartalet var lägre än planerat”, skriver bolaget i rapporten.

H&M tillägger att ökningstakten har minskat under andra kvartalet, även om nivån på det utgående varulagret fortfarande är högre än planerat.

”Dock kommer det högre utgående lagret med stor sannolikhet att innebära högre prisnedsättningsnivåer i tredje kvartalet jämfört med motsvarande kvartal föregående år – detta för att ge höstsäsongen bästa möjliga start”, skriver bolaget.

På torsdagens presskonferens sa H&M:s vd Karl-Johan Persson dessutom att det kan bli tufft för bolaget att under 2017 nå sitt mål om en försäljningstillväxt i lokala valutor på 10-15 procent, men bolaget hoppas på att kunna nå målet under 2018.

H&M-aktien svängde kraftigt under torsdagsförmiddagen och var som mest upp 5,7 procent i den inledande handeln. Den initiala rapportglädjen gick dock snabbt upp i rök och vid kvart i elva var aktien ned 1,5 procent innan den återigen vände uppåt. Strax innan klockan slog lunch hade aktien stigit 1,3 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?