ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Siestan hotad i Katalonien

  • Foto: TT

En allians mellan företag och fack vill ta bort den långa och sena lunchpausen i den spanska regionen Katalonien, med huvudstaden Barcelona. I gengäld ska katalanerna kunna gå hem från jobbet före kl 20.

På måndagen skrev en allians med 110 företag, fackföreningar och andra intressegrupper under en pakt för att reformera arbetstiden, uppger den brittiska dagstidningen The Guardian.

Idag arbetar många katalaner från 9 på morgonen, tar en lunchpaus på uppemot tre timmar kl 14 och arbetar sedan igen till 20-tiden. Därför äter många middag först efter nio på kvällen.

”Vi har slutat göra vad miljoner människor gör över hela världen: äta frukost tidigt på morgonen, ha lunch mellan 12 och 14 och middag mellan 19 och 21. Vi äter inte frukost eftersom att vi gick till sängs med en full mage eftersom vi åt så sen middag kvällen före”, säger en av initiativtagarna, Fabian Mohedano, till tidningen.

De sena vanorna påverkar enligt honom också barnen. De tvingas vara kvar på skolans fritidsaktiviteter på kvällarna då föräldrarna arbetar. Målet är att den ändrade arbetstiden ska ha slagit igenom 2025.

”Vi har dragit ut på arbetsdagen de senaste decennierna, vilket har gjort att allting har försenats. Vi måste komma tillbaka till tanken att 12 är mitt på dagen, inte kl 15”, säger Fabian Mohedano.

Diktatorn Francisco Franco ändrade 1942 Spaniens tidszon från samma som Portugal och Storbritannien till samma som Tyskland.

För tre år sedan föreslog en parlamentarisk kommission att Spanien ska ställa tillbaka klockorna till Londontid och införa en mer europeisk nio-till-fem-dag.

Spaniens arbetsmarknadsminister Fatima Banez har också föreslagit att den ordinarie arbetstiden ska sluta kl 18, enligt the Guardian.

Tyck till