1515
Annons

Sida flyttas från Östermalm till Botkyrka

Regeringen går vidare med strategin att flytta ut myndigheter. Den här gången är det cirka 500 anställda på Biståndsorganet Sida som ska flytta från Östermalm i centrala Stockholm till Botkyrka.

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) berättar att biståndsmyndigheten Sida som ska flytta till Botkyrka kommun i Stockholms län, under en pressträff i Tumba.
Biståndsminister Isabella Lövin (MP) berättar att biståndsmyndigheten Sida som ska flytta till Botkyrka kommun i Stockholms län, under en pressträff i Tumba.Bild:Jessica Gow/TT

Beslutet meddelades av biståndsminister Isabella Lövin på en pressträff på måndagen, efter att personalen informerats tidigare på morgonen.

”Genom att lokalisera Sida till Botkyrka så bidrar regeringen till att öka den statliga närvaron i Stockholms ytterområden”, säger hon.

Sida är en av landets största myndigheter, men de anställa i Härnösand och Visby berörs inte av flytten. Enligt Isabella Lövin ska det nu göras en konsekvensanalys som ska bedöma när flytten kan ske och var i kommunen myndigheten ska ligga.

”Närvaron av en stor myndighet i Botkyrka kan bidra till lokalsamhällets utveckling, arbetstillfällen, dynamik och attraktivitet”, säger hon.

Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, välkomnar regeringens beslut och hoppas att flytten ska leda till att även andra verksamheter med koppling till Sida ska söka sig till Botkyrka.

Målet sedan tidigare är att bygga minst 4.000 nya bostäder till 2020 i kommunen.

”Den utveckling som kommer att ske de kommande åren är den största förändringen av Botkyrka sedan vi byggde miljonprogramsområdena”, säger hon.

Flytten av Sida till Botkyrka är en del av regeringens strategi att utlokalisera myndigheter från Stockholm till övriga landet. 

Tidigare har regeringen beslutat att utlokalisera Strålsäkerhetsmyndigheten till Katrineholm, Polarforskningssekretariatet till Luleå och Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad.

”Beslutet att flytta Sida från Stockholms innerstad till Botkyrka är ett led i regeringens ambition att ta ett större ansvar för ett Sverige som håller ihop”, säger Isabella Lövin.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera