ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Shell börjar med miljövänliga engångsgrillar: ”Inte rätt att förbjuda”

  • Foto: CasusGrill

När flera stora bolag väljer att helt slopa försäljningen av engångsgrillar går Shell mot strömmen. Nu börjar Shell med biologiskt nedbrytbara engångsgrillar.
”Vi tror inte att förbjuda saker är rätt väg att gå”, säger Stefan Samuelsson, affärsområdeschef på St1, som driver Shells svenska verksamhet. 

Efter den upptrappade klimatdebatten och en rekordtorr sommar förra året valde allt fler butiker, däribland koncernen Axfood, att sluta sälja engångsgrillar. Nu byter samtliga butiker i anslutning till Shellstationerna ut engångsgrillarna av aluminium till miljövänliga engångsgrillar.

Engångsgrillarna är av det danska märket Casus grill och allt material är biologiskt nedbrytbart. Engångsgrillarna är gjorda av bland annat kartong i stället för aluminium, bambu i stället för grillkol av trä och lavasten som gör att värmen blir effektivare. Bambun reducerar dessutom CO2-utsläppen med ungefär 50 procent jämfört med en traditionell engångsgrill. 

”I det större perspektivet vore ju det bästa att sluta grilla över huvud taget, men vi menar att så länge man inte förbjuder saker, vilket inte vi heller tror är rätt väg att gå, ska man alltid försöka förbättra saker och göra dem så smarta som möjligt”, säger Stefan Samuelsson, affärsområdeschef på St1. 

Samtidigt gör formen på grillen att den är mindre brandfarlig än metallmotsvarigheten. Eftersom nästan allt material i de nya engångsgrillarna är återvinningsbara har grillen en ungefärlig nedbrytningstid på ett år, i jämförelse med en aluminiumgrill som bryts ned på 200 år. 

”Det är ingenting som ska lämnas i skogen även om det är återvinningsbart, men det är stor skillnad mellan de nya grillarna och grillarna gjorda av aluminium. Det enda som inte är nedbrytbart i grillen är lavastenen, som å andra sidan finns naturligt i naturen”, säger Stefan Samuelsson. 

Shells svenska verksamhet är sedan 2010 en del av det finska energibolaget St1 och sedan 2018 driver bolaget dessutom de butiker som finns i anslutning till Shellstationerna. St1 Sverige hade 2017 en omsättning på drygt 11,4 miljarder kronor. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer