Annons

Shell börjar med miljövänliga engångsgrillar: ”Inte rätt att förbjuda”

När flera stora bolag väljer att helt slopa försäljningen av engångsgrillar går Shell mot strömmen. Nu börjar Shell med biologiskt nedbrytbara engångsgrillar.
”Vi tror inte att förbjuda saker är rätt väg att gå”, säger Stefan Samuelsson, affärsområdeschef på St1, som driver Shells svenska verksamhet. 

Foto:CasusGrill

Efter den upptrappade klimatdebatten och en rekordtorr sommar förra året valde allt fler butiker, däribland koncernen Axfood, att sluta sälja engångsgrillar. Nu byter samtliga butiker i anslutning till Shellstationerna ut engångsgrillarna av aluminium till miljövänliga engångsgrillar.

Engångsgrillarna är av det danska märket Casus grill och allt material är biologiskt nedbrytbart. Engångsgrillarna är gjorda av bland annat kartong i stället för aluminium, bambu i stället för grillkol av trä och lavasten som gör att värmen blir effektivare. Bambun reducerar dessutom CO2-utsläppen med ungefär 50 procent jämfört med en traditionell engångsgrill. 

”I det större perspektivet vore ju det bästa att sluta grilla över huvud taget, men vi menar att så länge man inte förbjuder saker, vilket inte vi heller tror är rätt väg att gå, ska man alltid försöka förbättra saker och göra dem så smarta som möjligt”, säger Stefan Samuelsson, affärsområdeschef på St1. 

Samtidigt gör formen på grillen att den är mindre brandfarlig än metallmotsvarigheten. Eftersom nästan allt material i de nya engångsgrillarna är återvinningsbara har grillen en ungefärlig nedbrytningstid på ett år, i jämförelse med en aluminiumgrill som bryts ned på 200 år. 

”Det är ingenting som ska lämnas i skogen även om det är återvinningsbart, men det är stor skillnad mellan de nya grillarna och grillarna gjorda av aluminium. Det enda som inte är nedbrytbart i grillen är lavastenen, som å andra sidan finns naturligt i naturen”, säger Stefan Samuelsson. 

Shells svenska verksamhet är sedan 2010 en del av det finska energibolaget St1 och sedan 2018 driver bolaget dessutom de butiker som finns i anslutning till Shellstationerna. St1 Sverige hade 2017 en omsättning på drygt 11,4 miljarder kronor. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?