1515

Shekarabi nobbar SD:s bud om höjda pensioner – håller fast i pensionsgruppen

Ardalan Shekarabi (S) tar inte SD:s utsträckta hand om höjda pensioner. Trots en klar majoritet i riksdagen för höjd pensionsavgift och därmed höjd pension, vill socialförsäkringsministern i stället fortsätta förhandla med övriga partier i pensionsgruppen.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.Foto:Jack Mikrut

Sverigedemokraterna kräver att pensionsgruppen, som SD och V är uteslutna ur, skrotas och att en majoritet i riksdagen i stället går fram gemensamt för att höja pensionerna.

SD, V och S har gemensamt att de vill höja pensionsavgiften, vilket skulle möjliggöra pensionshöjningar.

Men S vägrar. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi nobbar SD:s bud för att i stället fortsätta förhandlingarna i riksdagens pensionsgrupp.

”Vi avser att fortsätta lägga fokus på frågan om avgiftshöjning och göra det inom ramen för samarbetet i pensionsgruppen”, säger Ardalan Shekarabi.

På fredagen debatterade socialförsäkringsministern bland annat pensionsfrågan. I sitt anförande uppmanade Ardalan Shekarabi till samarbete i riksdagen för att nå målet om högre pensioner.

”Jag hoppas att vi klarar av att lägga undan politisk prestige och hjälpas åt tillsammans. Regeringen, Moderaterna och alla partier som vill ansluta, så att vi faktiskt höjer pensionen”, sa socialförsäkringsministern.

Men inbjudan till ”alla partier” går bara ut till de som ingår i pensionsgruppen. Ardalan Shekarabi är inte beredd att släppa in varken SD eller V.

”Nej, pensionsgruppen är en grupp som består av de partier som ställt sig bakom pensionsöverenskommelsen och det samarbete som finns kring samarbetspartierna. Det är de här sex partierna som är överens”, säger han.

Det finns ju en majoritet för en höjning, varför är det då så viktigt att behålla pensionsgruppen?
”Att pensionsgruppen finns är ju för att vi ser ett behov av långsiktighet. Men självklart finns det en berättigad förväntan på pensionsgruppen att vi också kommer fram till beslut som gäller pensionshöjningar. Hittills har vi kunnat göra det, det är därför vi pensionstillägget införs, men det återstår att se vad som händer med avgiftsfrågan.”

Tror du att människor bryr sig mer om att en arbetsgrupp i riksdagen ska vara intakt än höjda pensioner?
”Vi lyckades i pensionsgruppen till slut komma överens om pensionshöjningen som kommer i september för befintliga pensionärer. Jag har goda förhoppningar om att partierna i pensionsgruppen ser ett behov av ett fortsatt samarbete för pensionärernas intresse.”


Innehåll från VerizonAnnons

Därför är 5G en central del av den fjärde industriella revolutionen

Med 5G är framtidens affärsmiljö redan här, men det är privat 5G som kommer att förändra industrin. Det anser Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business.

– Vi ser 5G som en katalysator för framtida innovationer. Vi arbetar redan nära våra kunder för att hjälpa dem att inse den verkliga potentialen med 5G – och vad den kan göra för deras företag, säger han.

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

Vi närmar oss slutet av pandemin och även fast många bolag har brottats med stora utmaningar har även många affärsstrategier blivit starkare. Företag över hela världen har inte bara tvingats välkomna distansarbete, många har dessutom lyckats öka sin produktivitet tack vare de förändringar som genomfördes i början av 2020. Under det senaste året har de omfamnat ny teknik för att skynda på sin digitala transformationsresa. I dag är många företag mer flexibla – och bättre rustande inför framtiden. 

– Vi har sett företag förändras genom fyra faser till följd av pandemin. De har först reagerat sedan optimerat verksamheten för att i slutfasen justerat sina positioner för att de ska vara redo att accelerera på marknaden, säger Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business. 

Han tror att den teknik som nu växer fram, som exempelvis privat 5G, kommer att vara drivkraften för många branscher som vill överleva i framtiden. Det rör allt från detaljhandel med förändringar kring hur vi köper och handlar, men även själva upplevelsen till tillverkningsindustrin där övervakning, skydd och spårning är i fokus. 

Råder ofta förvirring

– På grund av de olika anslutningstekniker som finns tillgängliga på marknaden idag, som till exempel wifi 6 och publikt 5G, så råder det ofta förvirring kring de olika egenskaperna och affärsfördelarna med privat 5G. Publikt 5G är öppet för konsumentmassorna och hanteras av en mobilnätsoperatör, säger Fredrik Hallenborg och fortsätter: 

– Ett privat 5G-nätverk körs på sin egen hängivna utrustning och dess täckning, prestanda, underhållsschema och säkerhet är oberoende av offentliga tjänster. 

Om vi ​​tittar på wifi 6 och 5G-tekniken så finns det även tydliga skillnader. Wifi används främst för trådlöst LAN och inomhusbehov. Dess kompakta struktur och komplexa fasta anslutningar kan göra det svårt att hantera stora industriella miljöer. Wifi 6 och 5G förväntas komma att samexistera under en tid framöver. Verizon siktar därför på att fortsätta hantera båda teknikerna för att kunna erbjuda företag optimala lösningar baserat på deras individuella användningssätt. 

– Många företag vill vara en del av den fjärde industriella revolutionen och 5G kommer att bli centralt för denna transformationsresa. Vi vet, och förstår 5G, oavsett om den är publik eller privat, säger Fredrik Hallenborg. 

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?