1515
Annons

Shanghai slopar ”orimliga” affärsrestriktioner

Shanghai ska den 1 juni slopa ”orimliga” restriktioner för företag, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Den kinesiska jättestaden, som med sina cirka 25 miljoner invånare är ett av världens viktigaste finanscentrum, siktar på att från och med onsdag avsluta den två månader långa nedstängningen.

Flera åtgärder har också tillkännagivits för att boosta ekonomin, som tagit en hård smäll av de rigorösa covidåtgärderna.

”Vi ska stötta återupptagandet av arbete och produktion för företag i olika industrier och branscher”, säger stadens biträdande borgmästare Wu Qing, utan att närmare gå in på vilka restriktioner som slopas.


SEB:s vd Johan Torgeby: Här är det mest akuta hotet mot finanssektorn

”Vi sitter i ett extremt förhöjt riskläge för att bli attackerade i någon form av hybridkrigsföring där cyber är den absolut mest sannolika. ”

Det säger SEB:s vd Johan Torgeby i tisdagens Börsmorgon, som sänds från Di i Almedalen.

SEB:s vd Johan Torgeby.
SEB:s vd Johan Torgeby.Foto:Jack Mikrut.

SEB har de senaste fem åren investerat miljardbelopp för att skydda banken mot olika former av dataintrång, cyberattacker och bedrägerier.

”Brottslighet mot banker är inte rån i dag, det är alltid någon form av intrång”, säger vd Johan Torgeby i Börsmorgon, som sänds från Di:s arena i Almedelen. 

Det handlar om allt från enklare brott, som att lura av bankkunder en kod, till länders attacker för att destabilisera banksystemet, säger Johan Torgeby och exemplifierar med den stora cyberattacken 2017 i Ukraina. 

Då slog en serie kraftiga cyberattacker ut banker, departement, medieföretag och även energiföretag framför allt i Ukraina men även ett tiotal andra länder upplevde också olika former av attacker. 

”Det här är det mest akuta hotet mot finanssektorn, till skillnad från recession och traditionella makrofrågor”, säger Johan Torgeby. 

Om någon - med eller utan uppdrag från ett annat land - skulle vilja göra något mot betalningssystemet, eller telekomsystemet eller energiförsörjningen, så går det att göra det från en avlägsen plats via de digitala kanaler som är etablerade, konstaterar han.

”Vi sitter i ett extremt förhöjt riskläge för att bli attackerade i någon form av hybridkrigsföring där cyber är den absolut mest sannolika”, säger han. 

Kristin Magnusson Bernard.
Kristin Magnusson Bernard.Foto:Jack Mikrut

Även Kristin Magnusson Bernard som är vd för Första AP-fonden känner hotet.

”Vi är en måltavla. Det måste man vara medveten om. Man behöver tänka nätverk. När vi krisövar gör vi det tillsammans med vår depåbank, med alla de som finns runt omkring. Om en länk i kedjan slås ut kan nästa hålla”, säger hon. 

Även om hon konstaterar att det finns en samverkan och att banksystemet har en robusthet i dag som den inte hade exempelvis vid förra finanskrisen, kan mer göras. 

”Vi ska utgå från att vi inte gör tillräckligt. Vi ska inte sova lugnt på natten, så att vi är på tårna”, sa hon. 

Johan Torgeby är förvånad och imponerad över att det ukrainska banksystemet fungerat så bra trots kriget. SEB har en bank i Ukraina. Den har varit stängd en dag, fredagen den 25 februari, dagen efter Rysslands invasion, 

”Det finns ingen brist i Ukraina på försök att göra ekonomin instabil - ändå har både telekom, energi och banksystemet hållit”, sa han.  


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?