1515
Annons

Shanghai i toppläge men mycket står tomt

Kina bygger fler skyskrapor än något annat land.
Men bedömare varnar för överhettning och att tornen förvandlas till spökskrapor.

HÖJDARE. Skyskrapor i Shanghai. I mitten Oriental Pearl TV Tower, därefter Shanghai World Financial Center och längst till höger Shanghai Tower.
HÖJDARE. Skyskrapor i Shanghai. I mitten Oriental Pearl TV Tower, därefter Shanghai World Financial Center och längst till höger Shanghai Tower.Bild:Yu Shenli

Med sina 128 våningar skjuter Shanghai Tower upp över alla andra skyskrapor i stadens finanskvarter.

Det är världens näst högsta torn, och en symbol för Kinas ekonomiska framfart. Men bedömare varnar nu för att det också är en symbol för Kinas ekonomiska problem. Över hälften av alla kontorsplatser står tomma.

Enligt skrapans fastighetsagent CBRE Group har bara 60 procent av kontorsytan hyrts ut, och bara en tredjedel av hyresgästerna har flyttat in. Samtidigt har lanseringen av ett lyxhotell i tornet skjutits på framtiden.

Enligt bedömare är de outnyttjade lokalerna möjligen hyrda av statskontrollerade företag för att jättetornet inte ska förlora ansiktet. Liknande fenomen kan ses överallt i landet.

James Macdonald, chefsanalytiker på Savills i Shanghai, spår att skryttornens era snart är över.

”Kina har länge haft en kärleksaffär med höga byggnader, och den försvinner inte. Men jag tror inte att vi får se fler rekordhöga jättetorn, utan snarare mer smarta skyskrapor”, säger han.

”Ofta är det bättre att hyra ett mer praktiskt och billigare kontor på andra sidan gatan, och ha det stora vackra tornet som utsikt.”

I dag står uppemot 12 procent av alla kontorslokaler av bättre klass tomma i Shanghai och Peking, enligt olika fastighetsmäklares bedömningar. I mindre städer är vakansgraden 40 procent.

Samtidigt ökar utbudet i rasande fart. Av världens alla skyskrapor på över 150 meter byggs 46 procent i Kina, enligt organisationen the Council on Tall Buildings and Urban Habitat.

Omkring 720.000 kvadratmeter nybyggd kontorsyta av premiumkvalitet tillkom under första kvartalet i Shanghai, enligt Night Frank. Det var en ökning med nästan 10 procent. Ytterligare lika mycket tros ha tillkommit under andra kvartalet.

”Det byggs för mycket på för kort tid. Vi kommer se fortsatt ökad vakansgrad och sjunkande hyror under den kommande tiden”, säger James Macdonald.

Ökad oro kring landets ekonomiska utveckling får samtidigt fler kinesiska och internationella företag att leta lägre hyror. Kontraktstiden för kontor i Kina är kort, ofta bara tre år, vilket ger goda möjlighetr att pruta på hyran.

James Macdonald ser dock inte att den ökande mängden tomma kontorslokaler som ett tecken på att Kina går mot en hårdlandning. Snarare ser han det som ett cykliskt mönster: utbudet kommer att bromsa in och efterfrågan att stiga.

Mäklaren CBRE har förklarat Shanghai Towers höga vakansgrad med att de har inväntat godkännande kring brandsäkerhet. Men i ett tal förra året varnade Gu Jianping,chefen för tornets fastighetsbolag Shanghai Tower Construction Company:

”Om det inte finns någon marknad kommer byggnaden att bli ett spöktorn.”


”Oinvesteringsbara” bolag tillbaka in i värmen

HONGKONG. Kinas internetbolag är tillbaka in i värmen, vilket lett till höjda riktkurser. Bedömare säger att bolag som Alibaba och Tencent troligen inte kommer drabbas av fler plötsliga tillslag – men att staten kommer öka kontrollen över sektorn.

Foto:Qilai Shen

För bara två månader sedan slog den amerikanska investmentbanken JP Morgan fast att kinesiska teknikaktier var ”oinvesteringsbara” under resten av året, på grund av myndigheternas oberäkneliga tillslag mot sektorn. Nu har banken gjort en en radikal kovändning och uppgraderat 15 kinesiska bolag.

”Vi tror att nyckelriskerna inom sektorn har minskat, speciellt gällande regulatorisk risk”, skrev bankens teknikanalytiker Alex Yao och hans team. 

De sa vidare att risken för att kinesiska bolag ska sparkas ut från de amerikanska börserna – via avnotering av amerikansknoterade ADR-kontrakt – har minskat. De anser också att geopolitiska risker generellt minskat, vilket kommer påverka sektorn gynnsamt.

Bland de bolag som uppgraderades var internetjättarna Alibaba och Tencent, vilka varit i skottgluggen för Pekings policyåtstramningar under det senaste året. Också Meituan, Net Ease och Pinduoduo fick höjda riktkurser.

Alibaba steg 7 procent på Hongkong på tisdagen, medan Tencent lyfte 5,3 procent. Hongkongbörsens index för teknikbolag, som domineras av kinesiska bolag, steg 5 procent.

Även om investerarna inom sektorn andas morgonluft så visar rusningen på hur oberäknelig situationen i Kina är. Från att säga att internetbolagen är omöjliga att investera i till att rekommendera övervikt inom bara några veckor är inte ett tecken på en transparant marknadssituation, enligt bedömare.

”Marknaden reagerar på förhoppningar om support från regeringen. På sikt kommer sektorn att bli mer och mer kontrollerad av staten. Men vi kommer troligen inte se några plötsliga tillslag, bland annat för att landets ekonomi har stora problem”, säger en analytiker vid en kapitalförvaltningsfirma i Hongkong, till Di.

Ledare för flera av Kinas största teknikbolag höll möte med myndigheterna i Peking på tisdagen, vilket sågs som ytterligare ett tecken på stabilare utvecklig för sektorn. Mötet skulle inkludera ”speciell konsultation” för att bistå med ”hälsosam och hållbar” utveckling inom den digitala ekonomin, rapporterade statskontrollerade medier inför mötet.

Härom veckan meddelade landets politbyrå att ökat stöd ska ges till internetbolagen med mål att de bättre ska stödja Kinas ekonomiska återhämtning, vilket Di rapporterat om tidigare.

Förra året haglade böter och regulatorisk press över internetbolagen, vilka anklagades för allt från utnyttjande av monopolställning till att utgöra risk för nationell säkerhet. Tillslagen gjordes under president Xi Jining slagord ”gemensam välfärd”, ett uttryck som knappt hörts under de senaste månaderna då fokus skiftat till åtgärder för att stoppa viruset. 

Trots senaste tidens lättnader för tekniksektorn har situationen grävt djupa hål i bolagsgrundarnas plånböcker. Sedan årsskiftet har Alibabas grundare Jack Mas privatförmögenhet krympt med 9 procent, motsvarande 37 miljarder kronor, enligt en sökning på Bloomberg Rich List på tisdagen. Tencents grundare Pony Mas förmögenhet har minskat med 22 procent, motsvarande över 100 miljarder kronor. 

Rikast i Kina är Zhong Shanshan, som byggt sin förmögenhet långt från tekniksektorn – på att sälja vatten i plastflaskor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?