Hoppa till innehållet

Annons

Sextrakasserier fäller en skugga över näringslivet

Kampanjen Metoo har satt ljuset på sexuella trakasserier.

Näringslivet är långtifrån något undantag – tvärtom. Sexuella trakasserier på arbetsplatser är skrämmande vanligt, enligt stiftelsen Allbright.

Allbrights vd Amanda Lundeteg.
Allbrights vd Amanda Lundeteg.Bild:Joey Abrait

Efter skandalen kring den amerikanska filmdirektören Harvey Weinstein har sociala medier fyllts av vittnesmål om sexuella trakasserier. Miljontals människor har delat hashtagen #metoo, framför allt kvinnor har berättat om allt ifrån våldtäkter till stötande kommentarer.

I Sverige har det publicerats närmare 20.000 Twitterinlägg på temat, enligt omvärldsbevakningsföretaget Meltwater. I mer än nio av tio fall är det en kvinna som har reagerat eller delat med sig av sin historia.

Men, från det svenska näringslivet har det varit väldigt tyst. Det betyder inte att problemet inte finns – tvärtom.

"Vi får in vittnesmål hela tiden. Det här är alltför vanligt, till exempel chefer som gör närmanden på konferenser. Jag pratade med en kvinna senast i dag som berättade om att hon blivit sexuellt trakasserad", säger Allbrights vd Amanda Lundeteg.

Carina Lundberg Markow, chefsstrateg på Folksam, har mer än tre decennier bakom sig i det svenska näringslivet. Hon har själv aldrig blivit utsatt för några trakasserier, men ändå upplevt kränkningar på nära håll.

"Det har kommit andra kvinnor till mig och berättat om sina upplevelser. Om män som klappat dem på rumpan och frågat om de fick något i helgen", säger hon.

Enligt Carina Lundberg Markow förekommer trakasserier på alla nivåer, även i den absoluta toppen. Som chef har hon delat ut flera varningar och till och med avskedat personer som misskött sig och betett sig "svinaktigt" mot kvinnor.

"Oftast är det några få dominerande herrar som håller sin omgivning i skräck. Även många män tycker att det är extremt obehagligt", säger Carina Lundberg Markow, som ändå upplever att utvecklingen går åt rätt håll.

Lena Apler, vd i finansbolaget Collector, ‪har som många kvinnor varit utsatt tidigare under sin karriär.

‪"Det har inte varit värre än att jag har kunnat gå där ifrån, negligera och notera att där har vi någon man inte ska vara för nära", säger hon.

‪I dag leder hon ett företag hon har startat själv.

‪"Jag har inte sett tillstymmelsen till ett sådant beteende hos oss. Jag vet inte om det hänger ihop med att jag är grundare och kvinna", säger hon.

Att sexuella trakasserier i arbetslivet inte får mer uppmärksamhet beror på anställdas utsatta ställning, tror Amanda Lundeteg.

"Det här är tyvärr ofta svårt att hantera som anställd, då man befinner sig i beroendeställning till arbetsgivarna", säger hon.

Flera företag Di har varit i kontakt med hanterar det genom särskilda visselblåsarfunktioner. Ett av dem är Volvo Lastvagnar, enligt Joakim Kenndal som är kommunikationsdirektör på bolaget. Investor arbetar en liknande modell, enligt informationschefen Stefan Stern.

"Som enskild medarbetare kan man under sekretess omedelbart vända sig till den interna företagshälsovården eller till vår visselblåsarfunktion eller till sin närmaste chef", säger han.

Folksam har nolltolerans mot sexuella trakasserier, enligt vd Jens Henriksson, men han har ändå haft frågan på bordet vid mer än ett tillfälle.

"Det är klart att vi haft problem som andra företag", säger Jens Henriksson.

Trots att sexuella trakasserier och övergrepp är utbrett samhällsfenomen förekommer frågan sällan eller aldrig i bolagens hållbarhetsredovisningar.

"Vi har mer fokuserat på hur många kvinnor vi har som är chefer i vår hållbarhetsredovisning", säger Jens Henriksson.

Innehåll från BelysningsbranschenAnnons

Vanliga lysrör försvinner – nästan alla fastigheter berörs

Mikael Castanius, vd för Belysningsbranschen.
Mikael Castanius, vd för Belysningsbranschen.

I höst blir det förbjudet att ta in vanligt förekommande ljuskällor, till exempel T5- och T8-lysrör in i EU. Redan nu gäller förbudet kompaktlysrör. Detta beror på en lagstiftning som förbjuder kvicksilver i belysningsprodukter. Därför är det nu hög tid att planera inför omställningen, meddelar Belysningsbranschen. 

Det nya förbudet berör nästan alla befintliga lokaler som kontor, skolor, sjukhus, vård- lokaler, stormarknader, industrier, idrottshallar, med mera. Därför blir det nu viktigt för svenska fastighetsägare att börja planera för utbyte och investeringar, samt inventera behovet. 

– Enligt Belysningsbranschens beräkningar rör det sig om över 17 miljoner armaturer under de kommande fem åren, säger Mikael Castanius, vd för Belysningsbranschen. 

Uppmaning till Sveriges fastighetsägare - Investera nu

Som ett resultat kommer efterfrågan på både LED-lysrör och LED-armaturer vara extra hög. 

– För att klara omställningen är vår uppmaning till Sveriges fastighetsägare: Inventera nu! 

Utfasningen innebär en stor miljövinst både genom att kvicksilvret försvinner, men också genom en stor och märkbar energibesparing, tack vare utbytet till LED. 

Vill du veta mer? Besök Belysningsbranschens hemsida här 

Om Belysningsbranschen

Belysningsbranschen är en huvudorganisation för Sveriges tillverkare och importörer av ljuskällor, belysningsarmaturer och komponenter. De har som mål att skapa intresse, sprida kunskap och verka för ökad kvalitet på belysning i den offentliga miljön. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Belysningsbranschen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera